Weer

Merksem
23 juli 2018, 6:12
Helder
Helder
20°C
gevoelstemperatuur: 20°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 77%
windsnelheid: 0 km/h ZZO
Windstoten: 0 km/h
zonsopgang: 5:54
zonsondergang: 21:43
Verwachting 23 juli 2018
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
30°C
windsnelheid: 4 km/h W
Windstoten: 7 km/h
nacht
Meest helder
Meest helder
18°C
windsnelheid: 4 km/h NNO
Windstoten: 7 km/h
Verwachting 24 juli 2018
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
31°C
windsnelheid: 4 km/h O
Windstoten: 11 km/h
nacht
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
18°C
windsnelheid: 4 km/h NNW
Windstoten: 11 km/h
Verwachting 25 juli 2018
dag
Deels zonnig met onweersbuien
Deels zonnig met onweersbuien
32°C
windsnelheid: 4 km/h NW
Windstoten: 7 km/h
nacht
Deels bewolkt
Deels bewolkt
19°C
windsnelheid: 4 km/h NNW
Windstoten: 7 km/h
Verwachting 26 juli 2018
dag
Meest zonnig
Meest zonnig
33°C
windsnelheid: 7 km/h NW
Windstoten: 11 km/h
nacht
Meest helder
Meest helder
19°C
windsnelheid: 4 km/h NNO
Windstoten: 11 km/h
Verwachting 27 juli 2018
dag
Deels zonnig
Deels zonnig
32°C
windsnelheid: 4 km/h ZW
Windstoten: 11 km/h
nacht
Deels bewolkt met onweer
Deels bewolkt met onweer
19°C
windsnelheid: 4 km/h NW
Windstoten: 11 km/h
 

Archief

Weg met de papierberg

Tijdens de districtsraad van 22 maart 2007 heeft raadslid Filip Buntinx het college en zijn administratieve diensten gevraagd om milieubewuster om te springen met de papierberg. Hij verzoekt het district om vanaf nu de documenten die gebruik worden op zijn minst tweezijdig te bedrukken en de mogelijkheid te onderzoeken om in de toekomst de raadsleden de benodigde documenten op elektronische wijze te bezorgen.

Filip Buntinx: “Voor aanvang van de verenigde raadscommissie van 12 maart kregen de raadsleden de agenda en de beleidsdocumenten voor de eerstvolgende raadszitting. Mijn verbazing was groot toen ik moest vaststellen dat dit totaalpakket (een kanjer!) maar liefst 165 vellen papier telde. Als klap op de vuurpijl was de bundeling slechts éénzijdig bedrukt. Een kaakslag voor iedereen die een beetje milieubewust is.

Filip BuntinxIn de 21e eeuw is het technologische peil toch van zo’n aard dat dit vermeden kan worden. Zeker nu meer dan ooit de nadruk ligt op het klimaat en de inspanningen die we moeten leveren om de leefbaarheid van toekomstige generaties niet in het gedrang te brengen. Vandaag moeten we, meer dan ooit tevoren, onze inspanningen niet alleen verbaal verkondigen, maar ook omzetten in de praktijk.

Ik vraag dan ook aan het district Merksem om in de toekomst de documenten die het hanteert op zijn minst dubbelzijdig te bedrukken. Zo had al de helft van het gebruikte papier uitgespaard geweest. Daarnaast moet onderzocht worden of de beleidsdocumenten niet elektronisch aan de raadsleden overgemaakt kunnen worden. ”

Het dubbelzijdig afdrukken is op de districtsraad weerhouden. Voorts zal onderzocht worden of nog andere milieubesparende maatregelen genomen kunnen worden.

Niet alleen in Merksem is de politieke papierberg enorm. Gisteren stond in Gazet van Antwerpen nog een interview met een krantenboer over het gratis boekje 7jV. De man wou geen politieke kleur bekennen en wil voor geen enkele partij reclame maken in zijn winkel. De stapel boekjes ging dan ook rechtstreeks bij het oud papier. Misschien had men eerst moeten navragen of hij er moest hebben? Op federaal niveau was een deel van het kabinet van Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne tot 22 maart ingericht als museum. Iedereen kon er een kijkje gaan nemen naar wat er de afgelopen jaren was gebeurt om de papierberg te verminderen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.