Veel geld voor een spuitje

Welke gezonde mens wil zich laten testen met een product waarmee ooit hiv-besmettingen behandeld worden? Geneesmiddelenfabrikant Johnson&Johnson moest niet lang zoeken. Een kleine vergoeding tot 1.900 euro kan daar wel wat mee te maken hebben.

In de Clinical Pharmacology Unit (CPU), een dochterbedrijf van geneesmiddelenfabrikant Johnson&Johnson, hebben zich deze week de eerste proefpersonen voor een nieuw hiv-testprogramma aangeboden. CPU is gevestigd in het Jan Palfijn ziekenhuis. Op 14 mei 2003 ging deze afdeling open. Hier wordt onderzoek gedaan naar nieuwe geneesmiddelen.

Aan kandidaten was er geen gebrek, ook al stond het woord hiv-besmetting duidelijk in de vacature vermeld. In die vacature beloofde Johnson&Johnson de kandidaat-deelnemers een vergoeding van ongeveer 1.600 tot 1.900euro. Net die vergoeding blijkt de belangrijkste motivatie voor de mensen die enkele weken hun lichaam ter beschikking willen stellen van de geneesmiddelenindustrie.

Het dochterbedrijf in Merksem heeft eigen bedden, eigen dokters, eigen verplegers en eigen spelregels. En een vaste kern van zo’n driehonderd vrijwilligers die geregeld als proefpersoon fungeren.

1 comment on “Veel geld voor een spuitje

  1. freefashion

    Ik zie niet in wat er mis is met producten waarmee hiv-geïnfecteerden behandeld worden -het zou natuurlijk iets volledig anders zijn wanneer er proefpersonen gezocht worden die zich vrijwillig willen laten besmetten met hiv!
    Ninette Murk (www.designersagainstaids.com)

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.