Proefproject groendaken

De stad Antwerpen voert een onderzoek naar een milieuvriendelijke oplossing voor gebieden die met wateroverlast te kampen hebben. Platte daken, aangelegd met een plantentapijt, bieden mogelijk een oplossing. Om het nut van deze ‘groendaken’ te bewijzen, doet Kwade Velden in Merksem dienst als testgebied.

Deze wijk, gelegen tussen de Lambrechtshoekenlaan en de E19, kreeg in het verleden meermaals te maken met overstromingen, deels doordat de riolering de grote hoeveelheden water niet tijdig weg kreeg. Groendaken kunnen er functioneren als buffer en vangen tot 70% van het regenwater op. De afvoer van de rest van het water naar de riolering wordt daarenboven nog eens met twee uur vertraagd, wat de overlast vermindert.

De 235.000 m² aan platte daken in Kwade Velden kan tot negen miljoen liter water opvangen. En er zijn nog meer voordelen aan verbonden. De duurzaamheid van het dakmateriaal, op platte daken verhoogt. Het wordt namelijk minder aan de natuurelementen blootgesteld. De plantenlaag zorgt ook voor een betere isolatie en het concept is milieuvriendelijk, vermits het meer groen in een stedelijk gebied betekent. De aanleg van een groendak is ook nog eens tot 40% fiscaal aftrekbaar, omdat het een energiezuinige investering is.

Antwerpen zal binnenkort zelf haar eerste groendaken aanleggen op openbare gebouwen, zoals de brandweerkazerne aan de Noorderlaan. De stad wil de aanleg van groendaken ook verplicht maken in de bouwcode, zowel bij nieuwbouw als bij herstelwerkzaamheden. Het eerste particuliere groendak wordt alvast aangelegd buiten de testwijk. Op het plat dak naast café Den Nieuwe Totskop in de Terlindenhofstraat.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.