Weer

Merksem
25 september 2017, 6:18
Mist
Mist
9°C
gevoelstemperatuur: 8°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 93%
windsnelheid: 4 km/h OZO
Windstoten: 4 km/h
zonsopgang: 7:34
zonsondergang: 19:34
Verwachting 25 september 2017
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
21°C
windsnelheid: 4 km/h O
Windstoten: 7 km/h
nacht
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
11°C
windsnelheid: 4 km/h ONO
Windstoten: 7 km/h
Verwachting 26 september 2017
dag
Meest bewolkt met regen
Meest bewolkt met regen
19°C
windsnelheid: 4 km/h WZW
Windstoten: 7 km/h
nacht
Meest helder
Meest helder
10°C
windsnelheid: 4 km/h ZO
Windstoten: 7 km/h
Verwachting 27 september 2017
dag
Deels zonnig
Deels zonnig
21°C
windsnelheid: 7 km/h ZZO
Windstoten: 18 km/h
nacht
Bewolkt
Bewolkt
13°C
windsnelheid: 4 km/h ZZO
Windstoten: 7 km/h
Verwachting 28 september 2017
dag
Deels zonnig met buien
Deels zonnig met buien
21°C
windsnelheid: 7 km/h ZW
Windstoten: 11 km/h
nacht
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
11°C
windsnelheid: 4 km/h Z
Windstoten: 7 km/h
Verwachting 29 september 2017
dag
Deels zonnig met onweersbuien
Deels zonnig met onweersbuien
22°C
windsnelheid: 7 km/h Z
Windstoten: 11 km/h
nacht
Stortbuien
Stortbuien
12°C
windsnelheid: 11 km/h ZW
Windstoten: 14 km/h
 

Archief

Wachtpost

Door het succes van de huisartsenwachtpost in Deurne, komen er in Antwerpen twee extra posten bij. Een ervan wordt nog dit najaar opgericht in Merksem. Wegens het succes wordt het project ook uitgebreid in andere Belgische grootsteden.

Het doel van wachtposten is de weekendwachtdiensten van huisartsen te centraliseren en onnodige bezoeken aan de spoeddiensten van ziekenhuizen te beperken. Door een wachtposten zullen patiënten altijd op hetzelfde adres terechtkunnen en minder geneigd zijn meteen naar de spoeddienst te gaan. Een patiënt moet bij de huisarts contant betalen, terwijl de betaling op de spoedafdeling uitgesteld kan worden. Voor velen een rede om toch naar de spoedafdeling te gaan. De huisartsenposten kunnen hier een oplossing bieden. Patiënten worden gevraagd om contant te betalen, maar als dat niet kan, treft men een regeling met het ziekenfonds.

Het systeem van de wachtposten is ook veiliger voor de dokters. In een stad worden huisartsen, vooral in het weekend, vaak geconfronteerd met agressie. En in de wachtpost hoeft een dokter met wachtdienst een patiënt niet op zijn eentje bij te staan, maar kan hij of zij rekenen op minstens één collega.

Er wordt ook een speciale alarmknop voorzien. Een druk hierop waarschuwt de politie.  De artsen in de posten zullen standaard geen huisbezoeken afleggen, tenzij de patiënt onmogelijk zelf naar de dienst kan komen. Maar in dat geval zal de ats naar het huis van de zieke worden gebracht door een chauffeur.

In Merksem wordt dit najaar een nieuwe wachtpost voor huisartsen opgericht. Waarschijnlijk in het Jan Palfijn ziekenhuis. Eind dit jaar komt er nog een extra post ergens in het centrum van Antwerpen. De nieuwe wachtpunten komen er door het grote succes van de post voor Deurne en Borgerhout. Die posten bestaan al sinds het proefproject in 2003. 

Geef een reactie