10 maanden voor verzuim

Twee jaar geleden overleed de 20-jarige Gwendy V.K. uit Merksem aan een overdosis drugs. Op het moment van overlijden waren er twee mannen bij haar, maar deze deden niets om haar te helpen. De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde ze vandaag, woensdag, voor schuldig verzuim. Davy R. uit Geel krijgt tot tien maanden cel en Marco V.G. uit Tessenderlo zes maanden.

Gwendy en Danny hadden elkaar in een ontwenningskliniek leren kennen. Op 21 september 2005 had Gwendy in haar appartement aan de Kruisbekstraat een afspraak met Davy. Hij bracht zijn vriend Marco mee. Aangezien ze samen in de ontwenningskliniek zaten, wist Davy maar al te goed dat Gwendy van de drugs af was. Toch overhaalde hij haar om samen wat amfetamines te nemen. Nadien gingen ze met elkaar naar bed, Marco ging ondertussen in de woonkamer televisie kijken.

Gwendy en Davy vielen in slaap, maar na enkele uren werd Davy wakker van het gewoel van Gwendy. Ze sliep onrustig en reageerde abnormaal. Davy, die iets van EHBO kende, voelde dat een onregelmatige polsslag en een zwakke ademhaling. Hij alarmeerde Marco. Ze gooiden een glas water in haar gezicht, maar ook daarop reageerde Gwendy niet. Davy rolde haar nog op haar zij, zodat ze haar tong niet zou inslikken. Daarop namen ze de benen. Geen van beiden nam de moeite om de hulpdiensten te verwittigen.

Gwendy’s vader trof haar dood aan in haar appartement. Ze was gestorven aan een hersenbloeding, veroorzaakt door een dodelijke dosis amfetamines.
De beklaagden werden opgepakt en bekenden dat het meisje nog leefde toen ze vertrokken. Ze hadden de hulpdiensten niet verwittigd uit schrik voor de politie. De rechtbank stelde dat ze schromelijk tekort waren geschoten in hun elementaire verplichting om een mens in nood te helpen. De rechters verweten hen een stuitend gebrek aan solidariteit en een grote onverschilligheid.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.