Jeugd GePoSitioneerd

Samen met IMOB (UHasselt) en VVJ startte Mobiel 21 in 2006 een nieuw samenwerkingsproject met jongeren tussen 15 en 18 jaar onder de titel ‘Jeugd GePoSitioneerd’. VFG Merksem (vereniging voor jongeren met een handicap) deed mee. Het project is momenteel project in evaluatie.

Binnen dit project worden twee spelconcepten uitgewerkt om samen met jongeren in hun vrijetijdssfeer na te denken over duurzame en veilige mobiliteit in al haar aspecten. GPS-systemen en handcomputers staan hierbij centraal in de uitvoering.

Voor het eerste concept werd een ‘mobiel stadsspel’ gemaakt waarbij jongeren in kleine groepjes aan de hand van concrete mobiliteitsopdrachten op verkenning gaan in een voor hen onbekende stad. Mechelen was gaststad. De afgelopen periode werd het spel onder meer getest door jongeren van KSA Reinaart van Sint-Niklaas en de Leopoldsburgse Plussers.

Voor het tweede concept werd er een interactief spel uitgewerkt en uitgetest door jongeren in de steden Antwerpen en Lommel. Niet enkel de traditionele Chiro en scoutsgroepen namen deel aan het project. Zo gingen dit voorjaar in Antwerpen vijf jeugdverenigingen op pad waaronder Kids Steunpunt Zuid Antwerpen (jeugdwerking met aandacht voor kansengroepen), Lotus BuSO Antwerpen (internaat uit het buitengewoon onderwijs), VFG Merksem (vereniging voor jongeren met een handicap), de Rode Valken uit Deurne en de Chiro Kievitjes uit Zandvliet. Al deze groepen maakten met behulp van GPS-toestellen, digitale fototoestellen en videocamera’s een analyse van de verkeersveiligheid en bereikbaarheid van hun jeugdlokalen. In Lommel volgde Chiro Kerkhoven een ludiek parcours langsheen een aantal verkeersknelpunten. Tijdens de actie werden knelpunten geïnventariseerd en oplossingen bedacht door de jongeren zelf. Deze knelpunten en oplossingen zullen in een volgende fase online in een GIS-omgeving worden gebracht.

Momenteel worden alle testcases en demonstraties geëvalueerd.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.