Topapparatuur voor osteoporose

ZNA Jan Palfijn investeert in topapparatuur voor de opsporing en preventie van osteoporose. Het ziekenhuis heeft een nieuw toestel in gebruik genomen om botontkalking sneller te ontdekken. Botontkalking of osteoporose komt vooral voor bij vrouwen die de menopauze zijn gepasseerd en het is de oorzaak van de meeste breuken bij senioren.

Vrouwen – en in mindere mate mannen – krijgen bij het ouder worden te kampen met botontkalking of osteoporose. Dit is een sluipende ziekte die meestal geen pijn meebrengt, noch andere ongemakken. Alleen zullen 4 vrouwen op 10 bij voorbeeld ooit een breuk oplopen die in de meerderheid van de gevallen met osteoporose te maken heeft en die vaak ook tot een zekere graad van invaliditeit leidt. Osteoporose is de oorzaak van de meeste pols-, wervel- en heupfracturen bij 50-plussers. Deze breuken kunnen optreden na zeer banale incidenten, net omdat het bot bij deze patiënten zo broos is geworden.

Osteoporose heeft een belangrijke impact op de algemene gezondheidstoestand en zelfs op de levensverwachting. Om de ingrijpende sociaalmaatschappelijke gevolgen van osteoporose te beperken, is het essentieel preventief op te treden. De meting van de botkwaliteit (botdensiteitsmeting) speelt hierin een central rol.

ZNA Jan Palfijn beschikt sinds kort als eerste ziekenhuis in Vlaanderen over de Rolls Royce van de botdensiteitsmeting. “Voorkomen is immers beter dan breken”, zo stelt dr. Raeman, diensthoofd reumatologie van ZNA Jan Palfijn. “Met een aangepaste behandeling kan osteoporose eenmaal vastgesteld nog worden verbeterd en/of afgeremd met als gevolg minder kans op breuken.”

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.