Open monumentendag

Op 9 september is het weer open monumentendag. Op die dag kan je tussen 10u en 18u terecht op verschillende plaatsen in heel Vlaanderen om monumenten te bekijken. U kunt voor de verplaatsingen tussen de monumenten terecht bij de Lijn. Een speciaal ticket van 2,5 euro wordt voorzien en is te koop bij de chauffeurs. Dit jaar staat de dag in het kader van het thema ‘Wonen’. Ook in Merksem doen er 2 monumenten mee.

  • Hofke van Roosendael

Rijke Antwerpse stadslui zochten in de warme zomers verkoeling op het platteland en ontvluchtten de ‘ongezonde’ stad. Ook in het boerendorp Merksem bouwden ze prachtige ‘hoven van pleisantie’: Het Beukenhof, Hof Bouckenborg, Catershof… Dit is wat rest van zo’n 16de-eeuws hof, waarvan het hoofdgebouw in W.O.II verdween. Het poortgebouw in bak- en zandsteen heeft een renaissance poortomlijsting.

Tentoonstelleing : ‘Residentieel wonen in Merksem’
Maak kennis met de architecturale rijkdom die Merksem uitstraalde: begin 20ste eeuw bouwden rijke industriëlen, dokters, notarissen prachtige huizen en villa’s. Vele daarvan zijn verdwenen.

Hofke van Roosendael – Terlindenhofstraat 265
Opengestelde delen: lokalen Heemkundige Kring Merksem
Openingsuren: 10u-18u

Doorlopend gidsbeurten

  • Pastorie Sint-Bartholomeus

Deze classicistische, vrijstaande pastorie (1786-1787) is gebouwd in traditioneel baksteenmetselwerk en werd uitgevoerd als dubbelhuis met één verdieping. Het gebouw werd ingrijpend gerestaureerd na WO II Op de pastorie wordt het oude archief bewaard, dat teruggaat tot de 15de eeuw. Het is op OMD te bezichtigen.

Pastorie Sint-Bartholomeus – Sint-Bartholomeusstraat 1a
Opengestelde delen: gelijkvloers
Openingsuren: 10u-18u

Gidsbeurten om 10u, 12u, 14u, 16u en 17u

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.