Laatste reacties

Weer

Merksem
15 december 2017, 17:08
Meest bewolkt
Meest bewolkt
5°C
gevoelstemperatuur: 4°C
luchtdruk: 1000 mb
vochtigheid: 80%
windsnelheid: 7 km/h Z
Windstoten: 7 km/h
zonsopgang: 8:41
zonsondergang: 16:35
Verwachting 15 december 2017
dag
Stortbuien
Stortbuien
5°C
windsnelheid: 7 km/h ZZW
Windstoten: 25 km/h
nacht
Meest bewolkt
Meest bewolkt
0°C
windsnelheid: 4 km/h NNW
Windstoten: 7 km/h
Verwachting 16 december 2017
dag
Regen en sneeuw
Regen en sneeuw
6°C
windsnelheid: 11 km/h WNW
Windstoten: 14 km/h
nacht
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
2°C
windsnelheid: 7 km/h WNW
Windstoten: 11 km/h
Verwachting 17 december 2017
dag
Deels zonnig
Deels zonnig
6°C
windsnelheid: 11 km/h WZW
Windstoten: 14 km/h
nacht
Stortbuien
Stortbuien
3°C
windsnelheid: 14 km/h W
Windstoten: 22 km/h
Verwachting 18 december 2017
dag
Meest bewolkt
Meest bewolkt
8°C
windsnelheid: 11 km/h NW
Windstoten: 18 km/h
nacht
Meest bewolkt
Meest bewolkt
2°C
windsnelheid: 4 km/h W
Windstoten: 7 km/h
Verwachting 19 december 2017
dag
Bewolkt
Bewolkt
6°C
windsnelheid: 4 km/h ZW
Windstoten: 11 km/h
nacht
Sober (betrokken lucht)
Sober (betrokken lucht)
4°C
windsnelheid: 7 km/h WZW
Windstoten: 11 km/h
 

Archief

Start werken Noorderlaanbrug

Sinds vandaag, 25 februari, zijn de werkzaamheden aan de Noorderlaanbrug gestart. De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) en passen in een reeks van maatregelen om het Albertkanaal te verbreden.

De huidige Noorderlaanbrug wordt vervangen

De Noorderlaanbrug, de brug tussen de Groenendaallaan en de IJzerlaan, verbindt het Antwerpse stadscentrum met het noorden van Antwerpen. De huidige Noorderlaanbrug wordt afgebroken en vervangen door een nieuwe verhoogde brug met gescheiden brugdelen voor auto’s en openbaar vervoer. Ook zachte weggebruikers krijgen een afgescheiden voet- en fietspad. De nieuwe brug zal zo’n drie meter hoger boven het kanaal zweven. Het talud waar de brug op steunt wordt verhoogd en het Albertkanaal onder de brug wordt verbreed. Op die manier wordt de binnenscheepvaart op het kanaal gestimuleerd.

Welke Minder Hinder maatregelen zijn er voorzien?

Tijdens de werken aan de Noorderlaanbrug wordt aangeraden volgende alternatieven te gebruiken:

 • Met de wagen:
  • De Ring en Singel zijn een gemakkelijk en goed alternatief: u vermijdt de Noorderlaanbrug en geraakt toch vlot op uw bestemming.
 • Met het openbaar vervoer: 
  • Het openbaar vervoer is altijd een goed alternatief voor de auto. Tijdens de werken aan de Noorderlaanbrug is dit zeker het geval. De Lijn behoudt immers tijdens de ganse duur van de werken haar voorbehouden rijstroken.
  • Overstappen van de auto op het openbaar vervoer kan ook via verschillende P&R-parkings zoals oa Metropolis en Keizershoek.
  • Niet alleen de bussen over de Noorderlaanbrug, maar ook de nieuwe tramlijn 6 brengen je snel van Metropolis naar het stadscentrum.
 • Met de fiets of te voet:
  • Fietsers en voetgangers kunnen steeds vlot door de werken, hetzij via de bestaande fiets- en voetpaden, hetzij via een tijdelijke brug naast de bestaande Noorderlaanbrug.

De werken

Het verbouwingswerken starten met een periode van voorbereidende werken. De brug aan de kant van de Ring moet tijdelijk vier rijstroken tellen om twee rijstroken in elke richting te garanderen. Bovendien wordt ook een tijdelijke voetgangers- en fietsersbrug gebouwd. Deze werken duren drie à vier maanden.

Vanaf 25 februari verloopt het autoverkeer richting noorden over één rijstrook. Voor het openbaar vervoer blijft een aparte rijstrook voorbehouden. Vanaf eind april zal ook richting Antwerpen-Centrum een rijstrook ingenomen worden en moet het autoverkeer er over één rijstrook. De tweede rijstrook wordt ingenomen door het openbaar vervoer. De afslagstrook richting IJzerlaan blijft behouden.

De nieuwe brug bestaat uit twee delen, waarvan één voor het autoverkeer en een aparte brug voor het openbaar vervoer. Op de nieuwe bruggen komen ook voet- en fietspaden, die fysiek gescheiden zijn van het gewone verkeer. Dit komt de de veiligheid van de zachte weggebruikers ten goede. De werken worden uitgevoerd door het aannemersconsortium MBG – Besix – Cordeel – Buyck- Van Wellen.

Geef een reactie