Fietsers in de andere richting

Binnenkort wordt er in de Rustoordstraat en Komiteitstraat beperkt eenrichtingsverkeer (BEV) ingevoerd. Dit wil zeggen dat fietsers in deze eenrichtingsstraten tegen het andere verkeer in mogen rijden. Het gaat om eenrichtingsstraten waar de rijbaan minimaal 3 meter breed is en waar de toegelaten snelheid maximaal 50 km per uur bedraagt.

Beperkt eenrichtingsverkeer biedt fietsers het voordeel dat ze geen omwegen moeten maken, of dat ze geen drukke wegen moeten nemen waar sneller wordt gereden. Vooraleer de fietsers tegen de rijrichting mogen, moet de verkeerstechnische dienst de bijbehorende verkeersborden plaatsen. Om het beperkt eenrichtingsverkeer veilig in te voeren, moeten automobilisten, fietsers en voetgangers rekening houden met enkele algemene aanbevelingen:

  • Als automobilist: houd bij het inrijden van een eenrichtingsstraat rekening met de mogelijkheid dat er een fietser zou kunnen uitrijden. Houd op een kruispunt rekening met de signalisatie en de voorrangsregels.
  • Als fietser: respecteer de signalisatie en rijd alleen tegen de rijrichting waar dit toegestaan is. Let op voor geparkeerde wagens en wees voorzichtig op elk kruispunt.
  • Als voetganger: als u wilt oversteken, kijk dan in ieder geval naar links én rechts.

De bewoners van bovengenoemde straten worden via een brief op de hoogte gebracht. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (www.bivv.be) en de Fietsersbond hebben een folder gepubliceerd met een samenvatting van het verkeersreglement en nuttige tips.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.