Weer

Merksem
23 oktober 2017, 4:10
Bewolkt
Bewolkt
10°C
gevoelstemperatuur: 7°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 81%
windsnelheid: 11 km/h WZW
Windstoten: 11 km/h
zonsopgang: 8:19
zonsondergang: 18:32
Verwachting 23 oktober 2017
dag
Stortbuien
Stortbuien
15°C
windsnelheid: 11 km/h WZW
Windstoten: 18 km/h
nacht
Stortbuien
Stortbuien
12°C
windsnelheid: 11 km/h ZW
Windstoten: 14 km/h
Verwachting 24 oktober 2017
dag
Stortbuien
Stortbuien
18°C
windsnelheid: 11 km/h ZW
Windstoten: 14 km/h
nacht
Stortbuien
Stortbuien
12°C
windsnelheid: 7 km/h ZW
Windstoten: 14 km/h
Verwachting 25 oktober 2017
dag
Meest bewolkt
Meest bewolkt
18°C
windsnelheid: 7 km/h WZW
Windstoten: 14 km/h
nacht
Meest bewolkt
Meest bewolkt
11°C
windsnelheid: 4 km/h ZZW
Windstoten: 7 km/h
Verwachting 26 oktober 2017
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
18°C
windsnelheid: 4 km/h ZW
Windstoten: 11 km/h
nacht
Bewolkt
Bewolkt
11°C
windsnelheid: 4 km/h WZW
Windstoten: 7 km/h
Verwachting 27 oktober 2017
dag
Bewolkt
Bewolkt
15°C
windsnelheid: 11 km/h WNW
Windstoten: 14 km/h
nacht
Stortbuien
Stortbuien
9°C
windsnelheid: 7 km/h W
Windstoten: 14 km/h
 

Archief

Robinhood heeft een nieuwe missie

“Winkels moeten petflessen terugnemen in ruil voor statiegeld”

Norbert Verswyver, de zelfverklaarde Robin Hood van de Food en Non Food, die eerder in het nieuws kwam omdat hij met massa’s kortingbonnen naar de winkel trok, heeft een nieuwe missie. Hij wil fabrikanten, supermarkten en overheid verplichten om petverpakkingen terug te nemen.

De petverpakkingen die in België jaarlijks worden weggegooid in plaats van binnengebracht bij de winkel vertegenwoordigen een waarde van 970 miljard euro. In onze buurlanden worden de petflessen en vaak ook drankblikjes wel terug naar de winkel gebracht. Daar krijgt men dan vaan 0,25 euro statiegeld voor. Hier gebeurt dat niet en worden we zelfs verplicht om speciale vuilniszakken te kopen. Dit is discriminatie volgens Verswyver.

De man heeft bij hem thuis enkele honderdduizenden petverpakkingen verzameld. Zijn advocaat bekijkt welke juridische procedure er kan worden aangespannen tegen de supermarkten en de fabrikanten. Ook tegen de Belgische staat wil hij een procedure starten omwille van de afvalzakken.

Verswyver maakt zich sterk dat het om precies dezelfde verpakkingen gaat in onze buurlanden. “Ik lever geregeld petflessen in in het buitenland. Je krijgt er statiegeld voor verpakkingen die in ons land worden verkocht. Als het in het buitenland kan, waarom dan bij ons niet? We betalen meer voor hetzelfde product, dus zou de fabrikant het zeker moeten kunnen terugnemen.“, verklaart Verswyver aan De Morgen.

Volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) is het niet vanzelfsprekend dat je Belgische flessen elders kan inleveren en statiegeld innen. Ook bij Makro, aanwezig in verschillende buurlanden, vertelt hetzelfde. Het probleem : “Een drankfles uit België hebben geen stempel van het terugnamesysteem. Aangezien de pmd ophalingen goed werkt, ziet men bij OVAM geen reden om een ander systeem in te voeren.

Geef een reactie