Laatste reacties

Weer

Merksem
19 januari 2018, 0:31
Deels bewolkt
Deels bewolkt
3°C
gevoelstemperatuur: -1°C
luchtdruk: 1000 mb
vochtigheid: 93%
windsnelheid: 11 km/h WZW
Windstoten: 11 km/h
zonsopgang: 8:38
zonsondergang: 17:08
Verwachting 18 januari 2018
dag
Regen
Regen
7°C
windsnelheid: 29 km/h W
Windstoten: 65 km/h
nacht
Deels bewolkt met buien
Deels bewolkt met buien
3°C
windsnelheid: 7 km/h WZW
Windstoten: 11 km/h
Verwachting 19 januari 2018
dag
Deels zonnig met buien
Deels zonnig met buien
6°C
windsnelheid: 11 km/h WZW
Windstoten: 14 km/h
nacht
Regen en sneeuw
Regen en sneeuw
2°C
windsnelheid: 11 km/h WZW
Windstoten: 14 km/h
Verwachting 20 januari 2018
dag
Meest bewolkt met regen
Meest bewolkt met regen
4°C
windsnelheid: 7 km/h W
Windstoten: 11 km/h
nacht
Meest bewolkt
Meest bewolkt
1°C
windsnelheid: 7 km/h WZW
Windstoten: 11 km/h
Verwachting 21 januari 2018
dag
Stortbuien
Stortbuien
5°C
windsnelheid: 7 km/h Z
Windstoten: 14 km/h
nacht
Stortbuien
Stortbuien
4°C
windsnelheid: 11 km/h W
Windstoten: 14 km/h
Verwachting 22 januari 2018
dag
Stortbuien
Stortbuien
12°C
windsnelheid: 7 km/h ZW
Windstoten: 14 km/h
nacht
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
7°C
windsnelheid: 14 km/h ZW
Windstoten: 22 km/h
 

Archief

Robinhood heeft een nieuwe missie

“Winkels moeten petflessen terugnemen in ruil voor statiegeld”

Norbert Verswyver, de zelfverklaarde Robin Hood van de Food en Non Food, die eerder in het nieuws kwam omdat hij met massa’s kortingbonnen naar de winkel trok, heeft een nieuwe missie. Hij wil fabrikanten, supermarkten en overheid verplichten om petverpakkingen terug te nemen.

De petverpakkingen die in België jaarlijks worden weggegooid in plaats van binnengebracht bij de winkel vertegenwoordigen een waarde van 970 miljard euro. In onze buurlanden worden de petflessen en vaak ook drankblikjes wel terug naar de winkel gebracht. Daar krijgt men dan vaan 0,25 euro statiegeld voor. Hier gebeurt dat niet en worden we zelfs verplicht om speciale vuilniszakken te kopen. Dit is discriminatie volgens Verswyver.

De man heeft bij hem thuis enkele honderdduizenden petverpakkingen verzameld. Zijn advocaat bekijkt welke juridische procedure er kan worden aangespannen tegen de supermarkten en de fabrikanten. Ook tegen de Belgische staat wil hij een procedure starten omwille van de afvalzakken.

Verswyver maakt zich sterk dat het om precies dezelfde verpakkingen gaat in onze buurlanden. “Ik lever geregeld petflessen in in het buitenland. Je krijgt er statiegeld voor verpakkingen die in ons land worden verkocht. Als het in het buitenland kan, waarom dan bij ons niet? We betalen meer voor hetzelfde product, dus zou de fabrikant het zeker moeten kunnen terugnemen.“, verklaart Verswyver aan De Morgen.

Volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) is het niet vanzelfsprekend dat je Belgische flessen elders kan inleveren en statiegeld innen. Ook bij Makro, aanwezig in verschillende buurlanden, vertelt hetzelfde. Het probleem : “Een drankfles uit België hebben geen stempel van het terugnamesysteem. Aangezien de pmd ophalingen goed werkt, ziet men bij OVAM geen reden om een ander systeem in te voeren.

Geef een reactie