Nieuwe procedures voor Jan Palfijn

Het Jan Palfijnziekenhuis in Merksem, onderdeel van het ZiekenhuisNetwerk Antwerpen (ZNA) voert een nieuwe procedure in het operatiekwartier (OK) in. Die moet toekomstige patiëntenwissels, zoals diegene die maandag bekend raakte, uitsluiten.

Zoals eerder gemeld, gebeurde er op 22 oktober een patiëntenwissel in Jan Palfijn. Hierdoor kreeg een patiënt verkeerdelijk een urologische ingreep en werd een andere patiënt gelijktijdig nodeloos aan een onderzoek onder volledige narcose onderworpen door een andere chirurg. De fout was een gevolg van een samenloop van omstandigheden. Zo mankeerde bij een van de patiënten het polsbandje met naam en persoonlijke gegevens. In de wachtruimte voor het OK werden de 2 patiëntendossiers verwisseld. En ook de laatste identiteitscontrole voor de ingreep verliep niet zoals gepland.

Om dergelijke fouten in de toekomst nog beter te vermijden, besloot de directie om vanaf maandag een nieuwe schriftelijke pre-operatieve procedure in te voeren. Hierbij wordt het checken niet aan elk individu overgelaten, maar wordt er een “time-out” ingelast vlak vóór het starten van de ingreep in het OK waarbij alle actoren van het zorgproces een serie vragen moeten beantwoorden. Dat wordt op papier gezet en bijgehouden.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.