Laatste reacties

Weer

Merksem
24 maart 2018, 1:28
Bewolkt
Bewolkt
6°C
gevoelstemperatuur: 3°C
luchtdruk: 1000 mb
vochtigheid: 81%
windsnelheid: 11 km/h ZO
Windstoten: 11 km/h
zonsopgang: 6:37
zonsondergang: 19:02
Verwachting 24 maart 2018
dag
Bewolkt
Bewolkt
13°C
windsnelheid: 4 km/h OZO
Windstoten: 7 km/h
nacht
Stortbuien
Stortbuien
3°C
windsnelheid: 4 km/h NO
Windstoten: 11 km/h
Verwachting 25 maart 2018
dag
Stortbuien
Stortbuien
13°C
windsnelheid: 7 km/h N
Windstoten: 14 km/h
nacht
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
3°C
windsnelheid: 7 km/h NNW
Windstoten: 11 km/h
Verwachting 26 maart 2018
dag
Meest bewolkt met regen
Meest bewolkt met regen
11°C
windsnelheid: 7 km/h WNW
Windstoten: 11 km/h
nacht
Meest bewolkt met buien
Meest bewolkt met buien
2°C
windsnelheid: 7 km/h ZW
Windstoten: 14 km/h
Verwachting 27 maart 2018
dag
Stortbuien
Stortbuien
11°C
windsnelheid: 14 km/h ZW
Windstoten: 22 km/h
nacht
Stortbuien
Stortbuien
6°C
windsnelheid: 18 km/h W
Windstoten: 32 km/h
Verwachting 28 maart 2018
dag
Stortbuien
Stortbuien
8°C
windsnelheid: 22 km/h WZW
Windstoten: 40 km/h
nacht
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
1°C
windsnelheid: 11 km/h ZW
Windstoten: 25 km/h
 

Archief

Oosterweelverbinding

De beslissing is er, na lang wachten weten we nu bijna zeker hoe de toekomst van de Antwerpse ring er zal uitzien. Bijna zeker, want je weet nooit, maar laat ons er maar vanuit gaan dat het op de manier zal zijn zoals gisteren beslist in de Vlaamse regering.

Wat wil dit nu zeggen voor Merksem?

Net naast Merksem vinden we de zone Schijnpoort. Hier zal het viaduct van Merksem afgebroken worden en zal de Ring lager komen te liggen dan het maaiveld, zoals op andere delen van de zuidelijke Ring. Dit betekent dus dat de Ring onder de Schijnpoortweg zal komen te liggen.

Met deze oplossing wordt een antwoord geboden aan een aantal belangrijke problemen. Deze zone is vandaag ruimtelijk gezien immers bijzonder complex omwille van het feit dat het Schijnpoort als het ware een flessenhals is, maar tegelijkertijd wel een belangrijke ontsluiting vormt voor Antwerpen Noord. Het Schijnpoort is ook een zone waar ook het openbaar vervoer in belangrijke mate aanwezig is, op- en afritten naar de Ring gevestigd zijn, de groenvoorzieningen beperkt zijn en de infrastructuur vandaag een belangrijke barrière vormt tussen stadscentrum en Deurne-Merksem.

Met de oplossing die nu wordt voorgesteld lijkt het dat de stedenbouwkundige kwaliteit van de ganse omgeving Schijnpoort er in belangrijke mate toenemen en zal ook de geluidshinder van het verkeer in belangrijke mate afnemen.

Als gevolg van het afbreken van het viaduct zien we ook dat de Ring aan de scheiding tussen Merksem en Luchtbal onder de huidige Groenendaallaan zal doorgaan. Dit zal de verkeersleefbaarheid in de omgeving sterk doen toenemen: de geluidshinder zal merkelijk lager zijn dan vandaag en de visuele barrière van het huidige viaduct zal ook hier weggenomen zijn. Enkel de spoorwegbrug met het station luchtbal zal behouden blijven.

Om de nodige diepte te kunnen bereiken en de helling van de R1 te minimaliseren is het van belang ook het hoogteverschil te minimaliseren met de aansluitende infrastructuur zuidwaarts. Concreet betekent dit dat ook een nieuwe brug over het Albertkanaal zal gebouwd worden.

De aansluiting van de tunnel op de Ring gebeurt in de zone Schijnpoort-Lobroekdok tot ongeveer de Groenendaallaan in Merksem. Voor het overige deel van de zuidelijke ring, dus ten zuiden van het Schijnpoort, blijft de situatie zoals ze vandaag is, behouden. Het is wel zo dat de knoop E34/E313 zal aangepast worden om een vlotte verbinding te krijgen tussen de Ring en deze snelweg.

Behalve de sluiting van de Ring, is een belangrijk infrastructuurproject in het Masterplan 2020 de realisatie van de A102, die het verkeer vanuit de Kempen en Limburg en met bestemming noorden/Nederland, vroeger afleidt vanaf het knooppunt Wommelgem. De Vlaamse Regering heeft herbevestigd dat met de realisatie van de A102 niet zal worden gestart voordat de Oosterweelverbinding functioneert.

Geef een reactie