K Merksem SC pakt verdiend punt op Houtvenne

“Op voorhand teken je natuurlijk voor zijn resultaat, maar wanneer je met 0-1 voor staat en je krijgt in de 87e minuut de gelijkmaker om je oren dan ben je daar wel even goed ziek van,” luidde de analyse van Sacha Vervecken zaterdagavond, kort na het treffen met Houtvenne (1-1). En daarmee sloeg hij natuurlijk de spijker op de kop. Wie de volledige negentig minuten analyseert kan namelijk maar tot één conclusie komen en die luidt dat 1-1 een juiste uitslag was. Uiteraard zullen spelers en fans van Houtvenne daar anders over denken, omdat zij in de tweede helft de bovenliggende partij waren en een aantal degelijke kansen bijeen speelden. Voor de pauze – waarin de stoppen het begaven en het hele stadion korte tijd in het duister gehuld was – waren het echter de bezoekers uit Merksem die het tempo van de gebeurtenissen bepaalden.

Merksem speelde in de eerste helft heel degelijk voetbal, fris van de lever, met veel vertrouwen en durf. De ploeg van coach Mick Wuyts legde enkele geweldige combinaties op de mat, waarbij vooral het trio Goossens-Vervecken-Mousaaoui op de rechterflank opviel. “We spelen nu toch al een aantal wedstrijden achter elkaar in dezelfde samenstelling op die rechterkant, en beginnen elkaar steeds beter aan te voelen. Ik weet nu wanneer Khalid naar me toe komt hij de bal in de voet wil hebben, als Liam diep gaat weet ik dat hij dat op het juiste moment doet en ik de bal in de ruimte kan spelen,” aldus Sacha Vervecken, die aan die rechterkant weer een zeer degelijke partij speelde, en voorop ging in de strijd – iets wat hij al een aantal weken doet.

Tot veel uitgespeelde kansen leidde het allemaal niet. Al had Khalid Moussaoui de 0-1 op zijn schoen toen hij in de 8e minuut een toegekende vrije trap een meter of tien buiten de backlijn – links van de goal – over de keeper probeerde te krullen, terwijl die nog bezig was de muur op te stellen. De krul van de Merksemse aanvaller was echter te kort en zo een eenvoudige vangbal voor doelman De Winter. Het gat aan de tweede paal was evenwel gigantisch en Moussaoui zal zich de komende dagen nog wel eens achter zijn oren krabben en afvragen hoe het kon dat die bal er niet in ging. Op de training legt hij ze zo waarschijnlijk binnen met zijn ogen dicht…

Na de pauze had Merksem het aanvankelijk moeilijk. De thuisploeg kwam scherper uit de startblokken dan in de eerste helft, en speelde meteen enkele aardige kansen bijeen. Toch kon Merksem zich regelmatig redelijk eenvoudig onder die druk uit worstelen, en een van die speldenprikken leidde een kwartier na de rust tot de goal van Vissers. Een snelle counter over de linker flank belandde bij Mersad Karahmet. Die vond Vissers in de backlijn en op het randje van buitenspel versloeg de jonge spits De Winter met een hard schot dat nog licht gedevieerd werd door Jef Van Hoof. Het was op dat moment een beetje tegen de verhoudingen in, maar wel gewoon 0-1.

Aanvankelijk veranderde er weinig aan het beeld van de wedstrijd. Houtvenne bleef zoeken naar openingen in de door Van Campfort en Kenny Vannuten soeverein geleide defensie, maar kwam zelden verder dan schoten uit de tweede lijn en kopkansen van ver. Aan de andere kant had Merksem in die fase nog steeds de rust om de eigen kansen uit te spelen. De grootste waren voor Moussaoui en de in de 80e minuut voor Karahmet in de ploeg gekomen Abdullay Demba. Moussaoui kwam het dichtst bij de 0-2 toen hij in de 77e minuut vanaf rechts naar binnen sneed en met een hard schot naar de verre hoek De Winter tot een magistrale redding dwong. Kort na zijn entree was het Demba die de 0-2 op zijn schoen had. Na een prachtig uitgevoerde counter over veel schijven kreeg de Malinees de bal een meter of vijf buiten de backlijn, recht voor het doel, op een presenteerblaadje, maar tot afgrijzen van heel Merksem en van Demba zelf verdween het leren ding hoog over het witte kader van De Winter.

In de minuten die volgden kwam Merksem niet meer van de eigen helft af, en toch was het een ‘soft’ goal die ze uiteindelijk de das om deed. Een afgeslagen hoekschop viel op 20 meter van het doel voor de voeten van Van Hoof. Die haalde verwoestend uit, maar zou zijn schot voorlangs hebben zien zeilen, ware het niet dat Saenen de bal vanaf een meter of tien met zijn borst van richting veranderde en op die manier de kansloze Glenn De Jonghe toch nog wist te verslaan.

De gastheren gingen in de laatste minuten nog wel op zoek naar meer, maar wisten waarschijnlijk ook wel dat kaarten geschud, de teerlingen geworpen en de lijnen getrokken waren. De uitslag stond vast en met 1-1 zal iedereen uiteindelijk vrede hebben gehad. Zo ook de Merksemse trainer Mick Wuyts. “Deze uitslag was juist. We hebben weer gezien dat Merksem een ploeg in goeden doen is, die op het moment een enorme werkkracht aan de dag weet te leggen. In de eerste helft waren wij de beste ploeg, maar ik had geen moeite met de 0-0 ruststand. Na de 0-1 begon Houtvenne natuurlijk de druk op te voeren, en onder die druk werd onze passing een stuk minder. Natuurlijk hoop je op meer wanneer je drie minuten voor het einde nog op voorsprong staat, maar al met al ben ik heel tevreden over het Merksem dat ik vanavond heb gezien,” aldus Wuyts.