Weer

Merksem
19 oktober 2017, 16:34
Zonnig
Zonnig
20°C
gevoelstemperatuur: 19°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 63%
windsnelheid: 14 km/h ZZO
Windstoten: 14 km/h
zonsopgang: 8:13
zonsondergang: 18:41
Verwachting 19 oktober 2017
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
22°C
windsnelheid: 11 km/h ZZO
Windstoten: 22 km/h
nacht
Stortbuien
Stortbuien
13°C
windsnelheid: 11 km/h ZZW
Windstoten: 18 km/h
Verwachting 20 oktober 2017
dag
Deels zonnig met buien
Deels zonnig met buien
16°C
windsnelheid: 11 km/h ZW
Windstoten: 22 km/h
nacht
Stortbuien
Stortbuien
12°C
windsnelheid: 7 km/h Z
Windstoten: 18 km/h
Verwachting 21 oktober 2017
dag
Stortbuien
Stortbuien
18°C
windsnelheid: 14 km/h ZW
Windstoten: 25 km/h
nacht
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
9°C
windsnelheid: 18 km/h ZW
Windstoten: 22 km/h
Verwachting 22 oktober 2017
dag
Stortbuien
Stortbuien
13°C
windsnelheid: 14 km/h WZW
Windstoten: 22 km/h
nacht
Stortbuien
Stortbuien
9°C
windsnelheid: 11 km/h WZW
Windstoten: 22 km/h
Verwachting 23 oktober 2017
dag
Meest bewolkt
Meest bewolkt
15°C
windsnelheid: 11 km/h ZW
Windstoten: 22 km/h
nacht
Stortbuien
Stortbuien
12°C
windsnelheid: 11 km/h ZW
Windstoten: 22 km/h
 

Archief

Inzameling van taxus voor Kom op tegen Kanker

Van 16 juni tot 1 augustus organiseert Kom op tegen Kanker opnieuw de actie ‘Vergroot de Hoop’. Iedereen kan zonder moeite deelnemen door het snoeisel van taxushagen in te zamelen bij de Antwerpse containerparken. De opbrengst van deze actie gaat integraal naar Kom op tegen Kanker. De taxusplant bevat baccatine, een actief bestanddeel dat in heel wat kankermedicijnen wordt verwerkt.

Om 1 kilo baccatine te produceren, is maar liefst 12 ton snoeisel nodig. Het taxussnoeisel wordt door een boomkwekerij opgehaald en verwerkt. Deze boomkwekerij schenkt, per kubieke meter taxussnoeisel, 50 euro aan de stichting Kom op tegen Kanker.

Het snoeisel mag los of in zakken aangeleverd worden. Het aanbieden van taxussnoeisel in de Antwerpse containerparken is gratis.

Het taxussnoeisel moet voldoen aan de volgende voorwaarden :

  • jong snoeisel: enkel het éénjarige snoeisel (takken tot 30 cm) van de taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoeigroen afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden.
  • vers snoeisel: het snoeigroen moet zo snel mogelijk gedroogd worden, anders wordt het waardeloos. Breng taxussnoeisel dus binnen de 24 uur naar het containerpark. Zorg ervoor dat het snoeisel niet verhit wordt.
  • zuiver snoeisel: hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeigroen op te vangen en een zo zuiver mogelijk product aan te leveren. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is waardeloos.
  • droog snoeisel: het taxussnoeisel moet droog zijn. Snoei uw taxushaag dus alleen bij droog weer.

De Antwerpse containerparken zijn open van 9 tot 17 uur tijdens de week en van 8 tot 16 uur op zaterdag. Het containerpark in Zandvliet is enkel open op woensdag van 9 tot 17 uur, op vrijdag van 9 tot 17 uur en op zaterdag van 8 tot 16 uur.

Geef een reactie