Weer

Merksem
21 juni 2018, 2:41
Helder
Helder
19°C
gevoelstemperatuur: 17°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 72%
windsnelheid: 11 km/h WZW
Windstoten: 11 km/h
zonsopgang: 5:26
zonsondergang: 22:02
Verwachting 21 juni 2018
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
17°C
windsnelheid: 18 km/h NW
Windstoten: 25 km/h
nacht
Meest helder
Meest helder
9°C
windsnelheid: 11 km/h NW
Windstoten: 22 km/h
Verwachting 22 juni 2018
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
17°C
windsnelheid: 14 km/h NW
Windstoten: 22 km/h
nacht
Deels bewolkt
Deels bewolkt
8°C
windsnelheid: 7 km/h NW
Windstoten: 18 km/h
Verwachting 23 juni 2018
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
19°C
windsnelheid: 11 km/h NNW
Windstoten: 14 km/h
nacht
Deels bewolkt
Deels bewolkt
9°C
windsnelheid: 7 km/h N
Windstoten: 14 km/h
Verwachting 24 juni 2018
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
21°C
windsnelheid: 7 km/h NNO
Windstoten: 11 km/h
nacht
Meest helder
Meest helder
12°C
windsnelheid: 7 km/h NO
Windstoten: 11 km/h
Verwachting 25 juni 2018
dag
Deels zonnig
Deels zonnig
24°C
windsnelheid: 7 km/h ONO
Windstoten: 11 km/h
nacht
Meest helder
Meest helder
14°C
windsnelheid: 7 km/h O
Windstoten: 11 km/h
 

Archief

Buurderij Merksem opent haar deuren in de Volkslust met proeverij van lokale producten

Op woensdag 15 juni opent de wekelijkse boerenmarkt van Buurderij Merksem met een feestelijke proeverij van lokale producten in de Volkslust. Lokale boeren en producenten laten je er van 17u tot 19u proeven van hun eigen geteelde, gekweekte of ambachtelijk bereide producten. Je kan er vervolgens elke woensdag terecht voor het afhalen van lokale groenten, fruit, zuivel, vleeswaren, streekproducten en artisanale bereidingen die je op voorhand online kan bestellen.

Iedereen welkom om van dit systeem te proeven

Een bestelling plaatsen kan telkens van donderdagmorgen tot maandagnacht via https://boerenenburen.be/nl/assemblies/8365

Lid worden van de Buurderij is trouwens gratis en vrijblijvend: klanten bestellen wanneer ze willen en hoe vaak ze willen zonder minimumbestelling, vaste pakketten of een abonnement. Aangezien klanten rechtstreeks bij de boer kopen, zijn er ook geen tussenschakels zoals de veiling of de supermarkt en krijgen de producenten bovendien een eerlijke prijs voor hun product èn hun werk.

Wie reeds ingeschreven is op de site van Boeren en Buren, kan vandaag al producten kopen bij de 7 producenten.  Wie niet ingeschreven is even hartelijk welkom en kan zich op 15 juni ter plekke inschrijven indien gewenst. Er is altijd ruimte om een praatje te slaan met de boer zelf over de manier van telen en kweken.

Impecable

Het Franse systeem van Boeren en Buren heeft nu eenmaal een strenge procedure. Het waakt erover  dat alle producenten hun eigen producten met liefde, zuiverheid en volgens alle wettelijke bepalingen op de markt brengen.  Versheid wordt 100 % gegarandeerd:  de producenten bereiden of oogsten pas vlak voor de samenkomst de exacte hoeveelheid die besteld wordt.  Er is geen verspilling.

De producenten bepalen zelf de marktconforme prijs voor hun producten.  Ze verblijven gemiddeld ook niet verder dan 30 kilometer van Merksem, waardoor de producten zelf echt “van hier” zijn en de ecologisch voetafdruk zeer klein.

Transitie Merksem en De Volkslust slaan de handen ineen

De wekelijkse samenkomst wordt verzorgd door Transitie Merksem VZW met een kernteam van 6 mensen.  Ze vervult hiermee 1 van haar doelstellingen nl. manieren vinden om dingen aan te bieden via de “korte keten”, dus rechtstreeks van producent naar gebruiker.

Een andere doelstelling is om de lokale gemeenschap samen te brengen en te versterken.   Vanuit dit enthousiasme is nu de Buurderij Merksem geboren.  Plaats van dit alles is De Volkslust, een heus begrip in Merksem. Ooit een grote bakkerscoöperatieve voor het volk en vervolgens een hippe ontmoetingsplaats voor vele mensen en verenigingen met een ruim café, een prachtig binnenpleintje en 2 feestzalen. Allemaal centraal gelegen aan de bibliotheek, het zwembad van Merksem en de Bredabaan.

3 comments to Buurderij Merksem opent haar deuren in de Volkslust met proeverij van lokale producten

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.