Merksemse cultuurprijs 2016 voor Babylon

Het district Merksem en de cultuurraad reiken jaarlijks de cultuurprijs uit met als doel het culturele leven in Merksem aan te moedigen, te promoten en te waarderen. Deze prijs werd op zaterdag 15 oktober om 14 uur voor de vijfde maal uitgereikt. De jury koos ervoor om de cultuurprijs dit jaar toe te kennen aan Taallessen Babylon, een positief maatschappelijk project.

De vrijwilligers van Babylon helpen anderstalige nieuwkomers bij hun eerste stappen in onze samenleving. Ze geven Nederlandse lessen op verschillende niveaus en er zijn ook conversatiegroepen Nederlands. Daarnaast kunnen de cursisten meedoen aan verschillende culturele activiteiten. De vrijwilligers van Babylon organiseren onder andere lezingen, theaterworkshops, een naaiatelier en culturele uitstappen.
 
Naast Taallessen Babylon werden het festival Slorarock en de vereniging Transitie genomineerd.
 
Slorarock is een festival door en voor jongeren. Het festival biedt een podium aan jonge lokale bands om op te treden op een groot festival, naast enkele meer bekende namen. De jonge vrijwilligers krijgen ondertussen de kans om te leren hoe ze een groot festival moeten organiseren.
 
De andere genomineerde, Transitie, is een wereldwijde beweging die streeft naar meer sociale verbondenheid in een gemeenschap. Ze pakken dat in Merksem lokaal aan. Ze streven ernaar dat meer mensen opnieuw weten hoe je je eigen groenten kan telen, ze moedigen mensen aan om te hergebruiken, meer te delen en minder te verspillen. In Merksem onderhouden de leden van Transitie onder andere de twee succesvolle samentuinen in ’t Dokske en aan de Zwaantjeslei. Daarnaast is deze vereniging ook de motor achter de Buurderij, een markt waar boeren en hun buren elkaar ontmoeten bij het aankopen van producten uit eigen streek.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.