Weer

Merksem
23 april 2018, 22:57
Helder
Helder
12°C
gevoelstemperatuur: 9°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 62%
windsnelheid: 14 km/h WZW
Windstoten: 14 km/h
zonsopgang: 6:30
zonsondergang: 20:51
Verwachting 23 april 2018
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
18°C
windsnelheid: 11 km/h W
Windstoten: 22 km/h
nacht
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
8°C
windsnelheid: 11 km/h WZW
Windstoten: 18 km/h
Verwachting 24 april 2018
dag
Stortbuien
Stortbuien
14°C
windsnelheid: 11 km/h WZW
Windstoten: 11 km/h
nacht
Stortbuien
Stortbuien
12°C
windsnelheid: 11 km/h ZW
Windstoten: 14 km/h
Verwachting 25 april 2018
dag
Deels zonnig met onweersbuien
Deels zonnig met onweersbuien
15°C
windsnelheid: 11 km/h W
Windstoten: 14 km/h
nacht
Meest helder
Meest helder
7°C
windsnelheid: 11 km/h WZW
Windstoten: 14 km/h
Verwachting 26 april 2018
dag
Deels zonnig met buien
Deels zonnig met buien
14°C
windsnelheid: 11 km/h W
Windstoten: 18 km/h
nacht
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
5°C
windsnelheid: 4 km/h WZW
Windstoten: 14 km/h
Verwachting 27 april 2018
dag
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
16°C
windsnelheid: 4 km/h WNW
Windstoten: 7 km/h
nacht
Meest bewolkt
Meest bewolkt
8°C
windsnelheid: 7 km/h ONO
Windstoten: 11 km/h
 

Archief

Belgische primeur in ZNA Jan Palfijn: Reumahand

1 op 5 Belgen wordt getroffen door reuma, een ernstige chronische aandoening. De pijnlijke klachten komen vaak voor in de handen. Lichamelijk onderzoek, bloedonderzoeken en beeldvorming (echografie, radiografie, …) helpen de artsen reuma op te sporen en op te volgen. “Maar sinds deze week kunnen reumapatiënten hun handen in ZNA Jan Palfijn laten onderzoeken door ze op een soort medisch fotokopieerapparaat te leggen”, zegt dr. Rik Joos van de afdeling reumatologie. De HandScan werkt snel en pijnloos en even nauwkeurig. Het toestel in ZNA Jan Palfijn is het eerste in België.

Om medicatie waar nodig bij te stellen, moeten patiënten met reumatoïde artritis regelmatig op controle. De arts kijkt dan onder meer naar ontstekingen en zwellingen in de handen. Dokter Rik Joos: “Tot nu toe voerde ik dit onderzoek vooral ‘op het gevoel’ uit, zoals het ook gebeurt in andere ziekenhuizen. Daarbij duw ik achtereenvolgens op elk van de 22 handgewrichten. Doet het duwen pijn of is er een zwelling, dan weet ik dat het gewricht ontstoken is. Het nadeel aan deze methode: ze is subjectief. De HandScan is een goed aanvulling hierop.”

Pijnloos & objectief

Bij ieder controle-onderzoek een echo of MRI-scan van de handen uitvoeren is te omslachtig. Dr. Joos: “Daarom hebben we als eerste ziekenhuis in België een HandScan aangekocht. Die werkt pijnloos en geeft op drie minuten tijd een objectief beeld van ontstekingen in de handen. Zo kan de medicatietherapie nauwkeuriger worden afgesteld. Bovendien spoort het toestel ook kleine ontstekingen op, wat met het ‘manueel onderzoek’ niet mogelijk is. Belangrijk, want deze ontstekingen kunnen op lange termijn schade berokkenen. Een goede monitoring kan voor heel wat mensen een verschil maken. Snel een goede en juiste diagnose stellen en een behandelingstarten is cruciaal. Zo kunnen we de ziekte afremmen en beschadigingen van gewrichten voorkomen.”

Ontstekingen houden lichtstralen tegen

De ‘HandScan’ is ontwikkeld door het spinoffbedrijf Hemics van Philips. Het toestel werkt met licht (‘optische spectraalanalyse’): door met een soort lichtbak de hand te doorschijnen brengt het reumatische ontstekingen objectief in beeld. Plaatsen in de hand die extra doorbloed zijn houden lichtstralen tegen en dat kan wijzen op een ontsteking. Een onderzoek met de scanner duurt drie minuten en kan ook door een verpleegkundige worden uitgevoerd. Het toestel heeft zijn nut al bewezen in Nederland en is daar gevalideerd tegenover andere technieken (echografie, klinisch onderzoek) bij patiënten met reumatoïde artritis. Daar wordt de HandScan al in enkele ziekenhuizen gebruikt. In België worden onderzoeken met dit toestel op dit moment niet terugbetaald.

Geef een reactie