Merksemse mars wordt weer hip

Merksem is een van de enige districten dat een eigen hymne heeft. De meesten onder ons zullen dit misschien niet (meer) weten, maar in 1968 werd er een officiële hymne gecompineerd. Dit ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van Merksem en de inhuldiging van het nieuwe districtshuis.

Deze hymne werd regelmatig gespeeld. Zo was er ooit een jaarlijks festival (red. : Wie kan ons meer informatie hierover bezorgen?) waarop deze hymne gebracht werd. De Merksem mars werd gecomponeerd door Frans Verbeeck, alias Randy Beck, een muzikant die de wereld afreisde en voor onder anderen Frank Sinatra, Edith Piaf en Billy Eckstein speelde. Hij won de compositiewedstrijd die de toenmalige schepen van Cultuur Eduard Waghemans (CVP) had uitgeschreven om het 400-jarig bestaan van de gemeente en de inwijding van het nieuwe gemeentehuis te vieren.

Sinds meer dan 20 jaar wordt de mars echter niet meer gespeeld in Merksem. Hij ging verloren met de tijd.  Op de afgelopen districtsraad stelde Sonia Van Gestel (Open VLD) voor om deze mars te herwaarderen.

Alhoewel de Merksem Mars al lang niet meer gebruikt wordt op officiële gelegenheden wordt het nog gebruikt door verschillende harmonieën. Zo vinden we de mars o.a. terug op de lijst van onlangs gespeelde stukken van een harmonie uit Westmalle (http://www.sintceciliawestmalle.be/).

2 comments on “Merksemse mars wordt weer hip

  1. Iske

    Voor meer info over deze mars kan je zeker bij de harmonie St. Bartholomeus, “den Bart” terecht.
    Zij hebben die hymne als eerste in het openbaar gespeeld. Ieder jaar werd het festival op het kroonplein inderdaad beëindigd door een gezamelijke opvoering van de Merksem 400 mars. Ik heb ze zelf ook nog mee gespeeld omdat ik toen ook lid was van den Bart.

  2. Pingback: Het Stroboerke » Blog Archief » Merksem Mars

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.