Kapitein duwcombinatie Phoenix grotendeels vrijuit

Op 9 mei 2006 ramde de duwcombinatie Phoenix (NL) het vrachtschip Guan. Het ongeval gebeurde op het Hollandsch Diep, in de buurt van Strijensas. Het met metaal geladen vrachtschip kapseisde en zonk direct, waardoor de 60-jarige Merksemse schipper Gustaaf Bulens verdronk. Oorspronkelijk werd de 25-jarige schipper van de duwcombinatie Phoenix  dood door schuld verweten. Maar deze aanklacht is op het proces gemilderd.

stijensas.jpg

Vrijwel onaangedaan hoorde de uit Zaamslag afkomstige verdachte gistermiddag de milde strafeis aan van officier van justitie J. Koorn. Die vroeg de Dordtse rechtbank om vrijspraak voor de belangrijkste aanklacht.

De aanvaring met ingrijpende gevolgen zou in mindere mate te wijten zijn geweest aan onvoldoende voorzorgmaatregelen op de duwboot Phoenix, met voor zich de met kolen geladen duwbakken Kreta en Java. Voor dit onderdeel van de strafzaak eiste Koorn een geldboete van 2500 euro.

De advocate van de verdachte, C. van Lare, noemde het ‘terecht’ dat de aanklacht van dood door schuld nog tijdens de zitting is komen te vervallen. ,,Maar het is jammer dat de officier nog niet inziet dat het ook aan goed zeemanschap niet heeft ontbroken’’, aldus Van Lare. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.