Boete voor veroorzaken ongeluk Hollandsch Diep

De 25-jarige schipper die in mei 2006 een met metaal geladen kempenaar overvoer op het Hollandsch Diep, is dinsdag door de Dordtse rechtbank veroordeeld tot een boete van 2500 euro. Bij het ongeluk kwam een Merksemse schipper om het leven.

Dat is conform de eis van de officier van justitie. Het ongeluk gebeurde ter hoogte van Strijensas. De 25-jarige schipper van duwcombinatie Phoenix ramde die dag het Belgische vrachtschip Guan, dat direct kapseisde en zonk. De toen 60-jarige schipper Gustaaf Bulens uit Merksem kwam in het water terecht en verdronk. Zijn vrouw kon wel worden gered.

De aanvaring met ingrijpende gevolgen zou in mindere mate te wijten zijn geweest aan onvoldoende voorzorgsmaatregelen op de duwboot Phoenix, met voor zich de met kolen geladen duwbakken Kreta en Java. Zo was de kapitein kort voor de aanvaring via de marifoon druk in gesprek met een bekende.

Tijdens de zitting twee weken geleden kwam de aanklacht van dood door schuld al te vervallen. De rechtbank oordeelde gisteren dat daarvoor inderdaad het bewijs ontbreekt.

Hoewel de schipper niet ‘onachtzaam en onoplettend’ heeft gevaren, vond de Dordtse rechtbank wel dat de schipper, toen hij onder de Moederdijkbrug was gevaren, te lang stuurboord had gehouden en de richting van zijn schip niet had veranderd. De rechtbank legde hem daarom de boete op.

De veroorzaker van het ongeluk op het Hollandsch Diep was gisteren niet aanwezig bij de uitspraak.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.