Park Groenendaal

Het projectgebied ‘Park Groenendaal’ krijgt in de toekomst een nieuwe bestemming met veel aandacht voor landschappelijke elementen, recreatie en een veilig fiets- en voetgangersnetwerk. Met het oog op een kwalitatieve inrichting van dit gebied besliste het college vandaag een landschapsstudie te laten uitvoeren via de procedure van de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester.

Park Groenendaal loopt van het Albertkanaal en de Groenendaallaan langs de A12 en de spoorweg noordwaarts richting Kwadevelden tot aan het Fort van Merksem. Het is de ambitie van de stad om in dit uitgestrekte projectgebied een groene parkzone te creëren met een combinatie van verschillende functies. Zo zal een landschappelijke aanpak voorop staan, waarbij landbouw mogelijk blijft naast een uitbreiding van recreatie, sport en volkstuinen. Tussen en doorheen de deelgebieden komt een veilig fiets– en voetgangersnetwerk met een goede ontsluiting naar andere gebieden.

Door de grootte van het projectgebied en de vele mogelijkheden zal de stad een landschapsstudie laten uitvoeren via de procedure tot Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester. De opdracht moet leiden tot een concrete afbakening van het projectgebied op basis van de mogelijkheden en de knelpunten. Volgende zaken maken onder andere deel uit van de studie:

  • uitbouw van een recreatief en functioneel netwerk van fiets- en voetgangersvoorzieningen
  • integratie van bestaande gebouwen, sportterreinen, volkstuinen,…
  • mogelijkheden voor natuurontwikkeling
  • onderhoudsaspecten bij uitbouw van dit landschappelijke park

De Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester wordt in juni 2008 gelanceerd. Na de definitieve keuze begin 2009 wordt de oplevering van de uitgebreide studie na ruim een jaar verwacht. In de tweede helft van 2010 kan de stad dan starten met de eerste inrichtingen op het terrein. Voor de totale investering op het terrein in 2010 en 2011 voorziet de stad 1 000 000 euro.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.