Geen luiers meer bij GFT

Vanaf 1 januari 2010 mogen er geen luiers meer bij het GFT afval. Vanaf dan moeten ze opnieuw in de witte zak. In 2005 sloot de stad een samenwerkingsovereenkomst met de Vlaamse overheid voor het inzamelen van babyluiers bij het gft-afval. Een recente studie van de Openbare Afvalstoffenmaatschappij OVAM toont aan dat het sorteren van babyluiers bij GFT ecologisch niet langer verantwoord is. De OVAM legt steden en gemeenten een nieuwe richtlijn op die het sorteren van luiers bij het gft-afval niet meer toestaat. Vanaf 1 januari 2010 kunnen bewoners luiers dus niet meer bij gft sorteren maar enkel en alleen bij het restafval.

Reden van de aanpassing van het reglement? De samenstelling van de luiers. Deze is de laatste jaren sterk gewijzigd. Vroeger kon er circa 80 % van de luier gerecycleerd worden, nu is dit nog maar zo’n 25 %. In plaats van biogas (en dus groene stroom) op te leveren, is de luier op dit moment hoofdzakelijk een verontreiniging in het gft-afval. Het is vanuit dit milieustandpunt dan ook niet meer aangewezen om de luiers bij het gftafval te sorteren.

De beste verwerkingsmethode voor luiers is op dit moment verbranding in een verbrandingsoven met terugwinning van energie. Daarom moeten burgers vanaf 1 januari luiers bij het restafval gooien.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.