Anesthesiste in beroep vrijgesproken voor hersenschade bij peuter

Een anesthesiste (48) uit Schilde werd door het Antwerpse hof van beroep vrijgesproken voor het toebrengen van onopzettelijke verwondingen. In eerste aanleg had de arts nog een opschorting gekregen. 10 jaar geleden werd een 1,5 jaar oude peuter behandeld in het Jan Palfijn zieken in Merksem. De peuter hield daar een zware hersenbeschadiging aan over.

Het kind belandde op 11 februari 2000 op de operatietafel met een navelbreuk. De arts in kwestie had het kind voor en tijdens de operatie verdoofd. Tijdens de ingreep kreeg de peuter een hartstilstand en moest hij gereanimeerd worden. Toen hij uit zijn coma ontwaakte, bleek hij een zwaar hersenletsel te hebben.

Volgens de beklaagde was er door de hartritmestoornis onvoldoende zuurstofrijk bloed naar de hersenen gepompt, waardoor er schade was ontstaan. Er zou echter al voor de hartritmestoornis een zuurstofgebrek zijn geweest, maar 2 colleges van deskundigen raakten het niet eens over hoe dat precies veroorzaakt werd.

Het hof kon dus niet met zekerheid zeggen of de anesthesiste in de fout was gegaan. Door de vrijspraak grijpen de ouders naast de provisionele schadevergoeding van 125.000 euro die ze in eerste aanleg hadden gekregen. Ze draaien ook op voor de 23.500 euro aan gerechtskosten.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.