Dag tegen uitsluiting

Op 16 en 17 oktober 2010 kan je in Ontmoetingscentrum MerksemDok terecht voor de Merksemse dag tegen uitsluiting.

Armoede is een nijpend probleem in onze samenleving. De groep mensen die worstelt met bestaansonzekerheid en armoederisco groeit. Zo vertellen ons de cijfers. Maar het probleem is niet te vatten in cijfers.

Verhalen en ervaringen van mensen in armoede vertellen ons dat armoede meer is dan alleen een gebrek aan centen. ’t Is een netwerk van problemen, een kluwen van moeilijkheden: te weinig inkomen, schulden, minder kwaliteitsvol wonen, gezondheidsproblemen, opvoedingsproblemen,… Het is uitsluiting en achterstelling meemaken. Het is daardoor diep geraakt worden. Je terugtrekken en afsluiten voor alles wat op je afkomt.

Dat is de ‘binnenkant’ van de mensen in armoede. Gezinnen in armoede ervaren dagelijks dat ze er niet bijhoren. En als mensen worden uitgesloten van een menswaardig leven, heet dat: onrecht.

Maar armoede is en blijft in hoofdzaak ook een centenkwestie. Want met een deftig inkomen los je heel veel op. Je kan oplossingen kopen, en het maakt heel veel van de problemen aanvaardbaar en toonbaar voor de buitenwereld.

In Merksem hebben verschillende vrijwilligersorganisaties die armoede willen aanpakken elkaar gevonden. Het gaat om verschillende plaatselijke initiatieven met ieders een eigen aanpak: ontmoeting, concrete steun, of meer beleidsgericht. We geloven dat elk facet belangrijk is, en dat samenwerking mekaar versterkt.

We zijn trots op dit initiatief dat we in het weekend van 16-17 oktober organiseren. De internationale dag van verzet tegen armoede – 17 oktober – is een uitgelezen kans om een signaal in ons district te laten weerklinken.

Partners

 • ACW-Merksem
 • Buurthuis Stroboerke
 • Vzw Emma
 • Welzijnsschakels
 • Werkgoep Kanaalzone ACV Merksem Deurne

Programma

 • Zaterdag 16 oktober 14 tot 18 uur: Kledingruilbeurs
  Ben je toe aan een nieuwe collectie? Zoek in je kast naar goede oude kleren,
  accessoires, juwelen, tassen en ruil ze met iemands goede oude kleren. Zijn je
  kinderen uit hun kleren gegroeid, ook hun kledij kan geruild worden.
 • Zondag 17 oktober 14 tot 18 uur: Dag zonder uitsluiting
  Boeiende gasten in het salon. Soep op de stoep. Workshop Gratis in’t Nief.
  Een lekkere gratis volkskeuken en een streepje muziek.

Plaats
OC MerksemDok, E. lemineurstraat 72-74 Merksem
Inlichtingen: 0497/ 912 118 Didier ( inschrijven eten )

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.