Wateroverlast 1998 was geen ramp

De wateroverlast van 31 oktober en 1 november 1998 werd niet erkend als ramp. Een 200-tal gezinnen uit Merksem krijgen geen schadevergoeding. Ze hadden onder meer Aquafin en de Vlaamse Milieumaatschappij voor de burgerlijke rechtbank gedaagd.

Voor een 260-tal anderen blijft het afwachten tot na de getuigenis van een deskundige op 2 mei 2011.

Op 13 en 14 spetember 1998 en op 31 oktober en 1 novermber 1998 was er in Merksem wateroverlast. Zo’n 450-tal gezinnen verenigden zich in de vzw Merksem Solidair en trokken naar de rechtbank om een schadevergoeding te eisen van de verantwoordelijken.

De rechtbank maakte een onderscheid tussen beide data. Voor de wateroverlast op 13 en 14 september 1998, die als ramp erkend werd, was er volgens de rechtbank sprake van overmacht. “Geen enkele rioolinstallatie had een dergelijke neerslag kunnen verwerken en geen enkele redelijke uitvoerbare maatregel had ervoor kunnen zorgen dat de getroffen wijken niet overstroomd zouden zijn”, klonk het in het vonnis.

Volgens de rechtbank is er dus geen oorzakelijk verband met een eventuele fout of nalatigheid van Aquafin en de Vlaamse Milieumaatschappij en moeten ze de bewoners die toen schade leden niet vergoeden.

De wateroverlast van 31 oktober en 1 november 1998 werd niet erkend als ramp. Voordat de rechtbank zich uitspreekt over eventuele overmacht of aansprakelijkheid, wil het eerst nog een deskundige horen op 2 mei 2011. Pas daarna weten de 260-tal gedupeerde partijen of ze nog kans maken op een schadevergoeding of niet.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.