Merksem klaar voor eerste wedstrijd op kunstgras

Zondag 12 december, 14u30, Jef Mermansstadion: K Merksem SC-KFC Schoten
Met om 12u30 een voorwedstrijd van de 7- en 8-jarige Duiveltjes
***

Hoewel er weer zeer veel afgelastingen zijn voor het komende weekeinde lijkt het vrijwel zeker dat de 1e ploeg van K Merksem SC zondag zijn eerste wedstrijd op het nieuwe kunstgrasplein kan gaan spelen. Het zal aan de scheidsrechters zijn om te bepalen of een wedstrijd doorgang kan vinden, en dat mag op deze nieuwe mat toch geen problemen opleveren.

De tegenstander tijdens deze eerste wedstrijd in het vernieuwde Jef Mermansstadion is KFC Schoten, een ploeg die men tegenkwam in de eerste wedstrijd van het seizoen. Die wedstrijd ging toen ongelukkig met 4-3 verloren. Hoewel Merksem SC en KFC Schoten praktisch buren zijn en ook allebei al een aardig tijdje meegaan in het Belgische voetbal, hebben ze in competitieverband opvallend weinig tegen elkaar gespeeld.

Uiteraard was er dus die wedstrijd in de heenronde, maar voor een eerdere ontmoeting moeten we helemaal terug naar het seizoen 1942-43, het jaar waarin Merksem kampioen werd in 1e Provinciale en voor het eerst in haar geschiedenis promoveerde naar de nationale reeksen. In de jaren daarvoor speelden de clubs regelmatig tegen elkaar, de eerste keer in het seizoen 1927/1928, eveneens een jaar dat Merksem de beste in zijn reeks was. Recenter is er alleen een aantal vriendschappelijke wedstrijden.

Na een pauze van twee weken, en het goede spel op Wilrijk mag er zondag het een en ander verwacht worden van SC. Er zal veel volk zijn en men zal zich toch in een dergelijk theater van zijn beste kant willen laten zien. Maar niet alleen daarom; de wedstrijd is ook met het oog op de rangschikking van groot belang. Want hoewel de ploeg van Micky Wuyts het heel aardig doet en met 16 punten uit 13 wedstrijden redelijk op schema ligt voor de 36 of 37 punten die nodig zullen zijn voor lijfsbehoud in 1e Provinciale, bivakkeert men toch nog steeds op de 12e plaats en is het gat met een degradatieplaats maar zes punten. Aan de andere kant is de kloof met nummer 2 Houtvenne ook maar acht punten, hetgeen meteen een illustratie is van de kracht van de reeks, waarin iedereen van iedereen kan winnen.

Om het jaar echter goed af te sluiten en halverwege met een goede uitgangspositie de winterstop in te gaan wil men in de twee resterende wedstrijden (Schoten en op verplaatsing naar Mariekerke) punten pakken. “Om ons niet in de problemen te brengen zullen we in deze laatste twee wedstrijden in 2010 toch 4 op 6 moeten halen.,” stelt Ken Beyens. “Daarom moeten we deze wedstrijd absoluut winnen om de kloof onderaan groot genoeg te houden. Voor het moment halen we meer punten tegen hoger gerangschikte ploegen dan tegen rechtstreekse concurrenten en dat is toch spijtig, want zo zal je nog tot het laatste moeten blijven knokken voor het behoud.”

Volgens coach Wuyts zijn punten uit de laatste twee wedstrijden noodzakelijk, maar ook mogelijk. “Deze kunstgrasvelden zijn ontworpen om zo snel mogelijk te zijn. De spelers met een goede basistechniek komen hierop het beste uit de verf. Wij hebben een heel aantal van zulke spelers. Je zag dat ook tijdens de keren dat we er nu op getraind hebben: het niveau is fel gestegen. Nu is het een zaak dat hogere niveau ook te vertalen naar de wedstrijd. Ik hoop in ieder geval dat we zondag durven voetballen. Schoten is een aangenaam voetballende ploeg die niet zo gemakkelijk scoort. Daar moeten wij iets tegenover kunnen stellen.”

“Ze hebben sinds kort Dirk Van Hemelrijck als nieuwe trainer binnengehaald,” vult Beyens aan. “Die kent volgens mij heel wat spelers uit onze reeks, wat toch een voordeel is. Maar het scorend vermogen zal bij hun nog altijd een probleem zijn. De boodschap voor ons is om ze zo ver mogelijk van onze 16 te houden en vooral snel te scoren! We hebben aanvallend genoeg kwaliteiten om het verschil te maken en verdedigend stonden we de laatste wedstrijd ook heel sterk.”

Merksem zal het zondag nog steeds moeten stellen zonder de gekwetsten van Overmeiren en Karamed. Sven Dedoncker is nog één wedstrijd geschorst.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.