Bevrijdingsfeesten

Het begint stilaan een traditie te worden : het eerste weekend van oktober staat in het teken van de bevrijding. Ondertussen al voor de vierde keer op rij organiseert het district Merksem deze feesten in samenwerking met het NVVS-afdeling Antwerpen, het cultuurcentrum Merksem, de Koninklijke Kring voor Heemkunde Merksem en vele andere partners.

De activiteiten starten op zaterdag 6 oktober met o.a. een bloemenhulde en een re-enactment, een bevrijdingsoptocht, feest en vuurwerk. Zondag is er een bevrijdingsloop. In aanloop van de feesten is er een tentoonstelling bij de heemkundige kring en een fototentoonstelling in de straten.

Het programma:

Zaterdag 6 oktober 2012

Bloemenhulde aan het heldenmonument op de oude begraafplaats in de Van Heybeeckstraat.

De namiddag wordt gestart door Koninklijke Harmonie Sint-Bartholomeus die vanaf 13.30 uur spelen aan het Hofke Van Roosendael. Op deze plek staan de tribunes waar u kan plaatsnemen om alles van op “de eerste rij” mee te maken.

Aan het Hofke vindt om 14 uur de eerste re-enactment plaats. Schrik dus niet als u die dag in de straten Duitse en Canadese uniformen en burgers uit de jaren ’40 aantreft. Zij zijn er om u de sfeer van de oorlogsjaren en de repressie te laten proeven. Dit doen zij ook op het Kroonplein en in de dreef van Bouckenborghpark.

Na de opvoeringen komt de bevrijdingsoptocht voorbij. Hier spelen spelen muziek en oude legervoertuigen de hoofdrol. De stoet gaat van uit de Stella Marisstraat, langs de Constant de Jonghstraat, Terlindenhofstraat (langs Hofke Van Roosendael) naar het Kroonplein, via Laaglandlaan en Meereigen naar de Bredabaan om te eindigen in de dreef van Bouckenborghpark. Er zijn dus voldoende plekken vanwaar u de stoet en de opvoeringen op uw gemak kan bekijken.

De stoet eindigt in de dreef van Bouckenborgh waar de feesttent al op u wacht. Radio Minerva speelt ten dans en Lia Linda brengt, samen met The Melody Makers de oorlogsmuziek terug met haar tribute aan Vera Lynn en Glenn Miller.

Ook aan de kinderen is deze keer gedacht; er wordt een avonturenparcours uitgezet, er is een grime-stand waar de kinderen zich in camouflagekleuren kunnen laten schminken en nog veel meer…

Avondprogramma

Bij het avondprogramma viert de Lou Roman band zijn 40 jarig bestaan, met tal van gastvedettes.

Traditioneel is er om 11 uur een spectaculair vuurwerk aan het kasteel van Bouckenborgh.
Dit is echter nog niet het einde; Radio Minerva speelt nog tot 1 uur ten dans in de tent.

Zondag 7 oktober 2012

Op zondag kan iedereen deelnemen aan de bevrijdingsloop die vanaf 14 uur doorgaat aan Sportcentrum Rode Loop. Misschien ideaal om een fris hoofd te halen na de feestvreugde van de vorige dag. In en rond het sportcentrum is animatie voorzien : voor de kinderen is er een springkasteel en er wordt ook live-muziek gespeeld. Loopt u niet mee dan kan u van de animatie genieten terwijl u een lekker drankje nuttigt.

Randanimatie

Van maandag 17 september tot en met zondag 7 oktober loopt er een fototentoonstelling in de straten van Merksem. De Koninklijke Kring voor Heemkunde Merksem zorgt voor grote borden met foto’s uit de oorlogsjaren. Vergelijk het straatbeeld van vroeger en nu. U vindt meer informatie over de route en de foto’s in de gratis folder, die vanaf begin september verkrijgbaar is in het districtshuis.

Van woensdag 26 september tot en met woensdag 10 oktober kan u langsgaan bij de Heemkundige Kring, Hofke van Roosendael in de Terlindenhofstraat voor de gratis tentoonstelling over de V-bommen in Merksem. Bekijk ook de interessante vaste collectie van de Heemkundige Kring; u zal vast en zeker ontroerd worden door het terugzien van zaken uit uw vroege jeugd of de jeugd van uw (groot)ouders.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.