Sirenes loeien op donderdag 4 oktober 2012

Op donderdag 4 oktober 2012 worden in Antwerpen en omgeving tussen 11.45 en 13.15 uur de elektronische alarmsirenes, opgesteld in risicozones rond nucleaire en Seveso-bedrijven, getest. De elektronische sirenes die sinds enkele jaren door Binnenlandse Zaken worden opgesteld in welbepaalde risicozones rond nucleaire centra en Seveso-bedrijven worden dagelijks op hun gebruiksklaarheid getest. Dat gebeurt door middel van stille testen. Ze zijn niet hoorbaar voor de bevolking. lke eerste donderdag van de eerste maand van ieder trimester worden er ook luide testen uitgevoerd, die meer vertellen over de hoorbaarheid van de signalen. In 2012 is er nog een luide test voorzien op donderdag 4 oktober tussen 11.45 en 13.15 uur. In 2013 volgt de eerste test op 3 januari.

Op het ogenblik van de test zal de sirene een NBC alarmsignaal (nucleair, biologisch, chemisch) geven. Dit is een gemoduleerde huiltoon die na een korte onderbreking herhaald wordt. Na dit signaal melden de luidsprekers van de sirene de gesproken boodschap ‘Proefsignaal’. U hoeft dus niet ongerust te zijn als u donderdag 4 oktober deze alarmsignalen hoort. U kunt de alarmsignalen beluisteren op de website http://www.seveso.be/.

Als u vragen over de testen hebt, dan kunt u van 1 tot en met 5 oktober 2012, tussen 9 en 16 uur, terecht op het gratis nummer 0800 94 113. Eventuele vragen of reacties naar aanleiding van de sireneproeven kunt u ook bezorgen aan alerte@ibz.fgov.be. Doven en slechthorenden kunnen zich inschrijven om een sms te ontvangen via www.telecontact.be.

Bijkomende informatie over het alarmeringsnet van Binnenlandse Zaken kunt u vinden op de site www.crisiscentrum.be.  

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.