Stand van zaken heraanleg Bredabaan – Burgemeester J. Nolfplein

Sinds de start van de werken aan het Burgemeester J. Nolfplein in november 2012 en het begin van de heraanleg van de Bredabaan in mei van dit jaar is er al heel wat uitgevoerd. Dankzij het Wijkoverlegteam van Merksem krijgt u een overzicht van wat er al gebeurd is en wat er nog op de planning staat.  Daarnaast krijgt u ook meer informatie over de werkzaamheden tijdens het bouwverlof.

 Stand van zaken heraanleg Burgemeester J. Nolfplein

De werken aan het Burgemeester J. Nolfplein schieten goed op. Zo werd de rijweg in de St-Bartholomeusstraat al volledig gelegd en is het nieuwe voetpad bijna klaar.

Het leggen van het voetpad liep wat vertraging op omdat de stenen na hun levering uit China eerst nog aan een kwaliteitsonderzoek werden onderworpen. Maar uit de verschillende onderzoeken bleken de stenen aan de vereisten te voldoen.

breed beeld

Het voetpad aan de oneven kant van de Sint-Bartholomeusstraat en de kasseien in de rijweg liggen er al volledig in.

Waar vroeger de Borrewaterstraat was, komt nu een plein met parking. Deze nieuwe parking werd al aangelegd. Na het bouwverlof moet het plein nog verder worden betegeld met de granieten straatstenen. De boomvakken die voor wat groen op het plein zorgen staan ook al op strategische plaatsen ingepland. Bomen komen er pas in het najaar in.

breed beeld

Het nieuwe plein aan de inkom van het politiekantoor.

Aan de kant tussen de Sint-Bartholomeuskerk en het districtshuis wordt nog naarstig verder gewerkt aan een mooie inkomzone zodat de trouwers een imposante entree kunnen maken naar het districtshuis. Er komt een gezellige groene zone met spelelementen voor groot en klein.

Tijdens het bouwverlof wordt er niet verder gewerkt aan het Burgemeester J. Nolfplein en omgeving.

In augustus gaat aannemer DCA verder met de aanleg van de paden in de groenzone en het verder betegelen van de nieuwe pleinen voor en achter het districtshuis. Een nieuwe fontein zorgt voor vrolijk waterspel en een verfrissing op warme dagen.

breed beeld

De nieuwe padenstructuur van het plein achter de kerk is al zichtbaar

Stand van zaken heraanleg Bredabaan

Sinds de start van de werken begin mei is er al heel wat werk verricht. Het ene is al zichtbaarder dan het andere.

Om de rioleringswerken te kunnen starten, werden er eerst zware voorbereidende werken gedaan:

Zo werd er een persput gemaakt op het kruispunt van de Bredabaan en de Groenendaallaan. Hieruit wordt er een nieuwe riolering geperst onder de sporen door. Dat zorgt ervoor dat de tram tijdens de werken kan blijven rijden.

breed beeld

Vanuit deze put wordt een nieuwe riolering gestoken onder de tramsporen door

Ook de nieuwe sporen die de tram daar laten afbuigen naar de Bredabaan werden al voor een groot stuk gelegd.

breed beeld

De nieuwe sporen aan de Minister Delbekelaan worden gekeurd

Er liggen ook  al nieuwe tramsporen vlak bij het districtshuis. Hier is de nieuwe wending van de Bredabaan al duidelijk zichtbaar.

breed beeld

De nieuwe sporen ter hoogte van het districtshuis worden gelegd

 Ter hoogte van de Sint-Bartholomeuskerk werd een enorme persput gemaakt. Met de hoeveelheid grond die uit deze put is gehaald kan je een zwembad van 25 meter met drie banen vullen. Dit komt ongeveer neer op een zwembad gevuld met 150.000 liter water.

Vanuit deze put wordt in 3 richtingen een riolering onder de grond geperst. Eentje richting Minister Delbekelaan, eentje richting Borrewaterstraat en eentje richting Gijsselstraatje.  Deze laatste riolering ligt op een diepte van 6 meter onder de grond!

breed beeld

Een indrukwekkend grote persput aan de voet van de St-Bartholomeuskerk, waaruit ook de nieuwe rioleringen onder de sporen door worden geperst

 Tijdens het bouwverlof zal aannemer Van Wellen verder gaan met de voorbereidende werken voor de riolering zodat er na het bouwverlof gewerkt kan worden aan het leggen van de nieuwe rioleringen. Ook aan de tramsporen zal er verder gewerkt worden zodat de omschakeling van het oude naar het nieuwe spoor na het bouwverlof vlot kan verlopen.

Meer informatie en contactgegevens 

Wenst u meer informatie over de heraanleg Bredabaan en Burgemeester Nolfplein, neem dan een kijkje op www.merksem.be/bredabaan.

Bewoners kunnen voor vragen terecht bij het stedelijk wijkoverleg Merksem: Stedelijk Wijkoverleg Merksem | wijkoverleg.merksem@stad.antwerpen.be | 03 338 72 49

Handelaars kunnen voor vragen terecht bij de dienst Werk en Economie van de stad Antwerpen of bij Johan Van Loon, bereikbaarheidsadviseur aangesteld door het Agentschap Wegen en Verkeer:
Werk en Economie | ondernemen@stad.antwerpen.be | 03 338 65 86
Johan Van Loon | johan.vanloon@unizo.be | 03 213 92 55

Bron Stedelijk Wijkoverleg Merksem

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.