Nieuwe school op TRN-site

Het gebouw waar ooit de vakschool, het Technicum Rerum Novarum (TRN), was zou na zo’n 10 jaar leegstand opnieuw een school worden. Sint Ludgardis zou er een nieuw schoolgebouw willen neerplanten met plaats voor bijna 1000 leerlingen.

Nadat het TRN samen ging met o.a. het technicum in de Londenstraat werd de naam aangepast naar Technicum Noord Antwerpen (TNA). Maar door aanpassingen in de aangeboden richtingen en hergroeperingen verminderde het aantal leerlingen snel. In 2004 sloot de school. De gebouwen werden verkocht aan de VDAB, maar het beloofde opleidingscentrum kwam er nooit en de site werd opnieuw verkocht aan de projectontwikkelaar Arts Gebroeders Immobilière. Deze waren van plan om er een woonproject te realiseren, maar ook dit kwam nooit van de grond.

De projectontwikkelaar heeft nu een verkoopcompromis gegund aan de nabij gelegen Sint-Ludgardisschool. Al tegen volgend schooljaar willen ze er al starten met minstens een kleuterklas en een eerste leerjaar. Binnen 8 jaar zouden er al 480 kinderen terecht moeten kunnen.

Enigste probleem op dit momenteel is het geld. Tegen 3 januari zou er 4 miljoen euro moeten zijn want dan wil men de verkoop bij de notaris afhandellen. Het dossier ligt op het bureau van Vlaams Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A). Die heeft 18 miljoen toegezegd voor Antwerpse scholen, maar de schoolnetten vragen er 40 voor het schooljaar 2014.

Via reguliere subsidiëring wil men op de rest van de site een secundaire opleiding voor 500 leerlingen voorzien.

Moest het geld niet of te laat komen, moet de school dringend op alternatieve wijze aan het geld zien te raken. Architecten zijn al aan de plannen bezig en er is zelfs al een stedenbouwkundige vergunning ingediend.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.