Wie wilt een aardbeiplantje adopteren?

Hou twee maanden lang een aardbeiplantje in leven en werk zo mee aan het project AIRbezen. De Universiteit Antwerpen wil met de hulp van uw aardbeien namelijk de luchtkwaliteit in Antwerpen in kaart brengen. De organisatoren zoeken nog deelnemers uit o.a. Merksem. De plantjes mag u nadien bijhouden en hun vruchten mag u zonder probleem opeten. De onderzoekers hebben enkel de blaadjes nodig.

Momenteel zijn er in het centrum van Antwerpen slechts enkele stations die de luchtkwaliteit meten. via het project wil men een beter zicht krijgen over het hele grontgebied van de stad. Vandaar dat men zo’n 500 bewoners uit het centrum en districten zoekt. Die zouden tussen 15 maart en 10 mei 2014 een aardbeiplantje moeten verzorgen aan de straatkant van hun woning, liefst op het gelijkvloers. Na die periode moeten ze enkele blaadjes verzamelen en aan het onderzoeksteam bezorgen. Elke deelnemer krijgt een infopakket met duidelijke instructies, want de blaadjes moeten bijvoorbeeld aan de steel geplukt worden. Je mag ze niet aanraken. Het plantje mag je houden en ook de oogst achteraf mag je zelf opeten.

Fijn stof zet zich af op de bladeren van plantjes. Eén van de componenten van het fijn stof is magnetiseerbaar. Met een techniek die we bio-magnetische monitoring noemen, gaat men de ingezamelde blaadjes magnetiseren en zo het magnetisch signaal opmeten. Hoe meer fijn stof, hoe hoger het magnetisch signaal. De techniek wordt al gebruikt in het buitenland, maar het is de eerste keer dat die op zo’n grote schaal zal worden toegepast.

Tot nu toe werden al 230 vrijwilligers gevonden. Wil u ook deelnemen? Stuur dan een mail met uw naam en adres (strikt vertrouwelijk) naar airbezen@gmail.com of schrijf in via www.uantwerpen.be/airbezen.

AIRbezen is een samenwerking van het Department Bio-Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen (UA), een team enthousiaste vrijwilligers en Stadslab 2050. Stadslab 2050 is een stedelijk laboratorium dat streeft naar een duurzame stad, onder meer door experimenten en innovatie.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.