Aantal brandwondenpatiënten bij Oscare blijft stijgen‏

“Hete vloeistoffen in de keuken belangrijkste oorzaak voor brandwonden bij kinderen”

Maar liefst 769 patiënten vonden het afgelopen jaar de weg naar Oscare, nazorgcentrum voor brandwondenpatiënten in Merksem. Dit betekent een verdubbeling op amper vijf jaar tijd. De patiëntenpopulatie kende daarmee het afgelopen jaar reeds voor het zesde jaar op rij een groei. In 40% van de gevallen ging het in 2013 om kinderen die brandwonden opliepen. Hete vloeistoffen in de keuken zijn daarbij oorzaak nummer één. Een en ander blijkt uit het recente jaarverslag van Oscare.

“Zowel de keuken als de woonkamer zijn voor kinderen de meest risicovolle plekken om brandwonden op te lopen. Meer dan een derde van de brandwondenongevallen waar kinderen bij betrokken zijn spelen zich in de keuken af. En in 57% van de gevallen zijn hete vloeistoffen daarbij de grote boosdoener “, legt Koen Maertens, directeur van Oscare uit. Vooral de allerjongste kinderen blijken daarbij het meest kwetsbaar. 50% van de ongevallen bij kinderen situeert zich in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. “In deze leeftijdscategorie zijn het in bijna 70% van de gevallen hete vloeistoffen die ernstige brandwonden veroorzaken. In deze fase houden kinderen ervan om de wereld te ontdekken, met jammer genoeg soms kwalijke gevolgen”, aldus Maertens.

“Bij volwassenen is de keuken eveneens een risicovolle plek maar gebeuren de ongevallen die brandwonden veroorzaken ook vaak op het werk”, zo leren de statistieken uit het jaarverslag van Oscare. De grootste oorzaken van brandwonden bij volwassenen zijn naast contact met hete vloeistoffen ook vlamverbrandingen en chemische verbrandingen.

Ondertussen legt Oscare zich ook niet meer alleen toe op het behandelen van brandwonden. Het behandelen van littekens neemt een steeds grotere plaats in. “In 2013 zagen we een grote stijging in het aantal behandelingen. Er werden ook meer chirurgische littekens behandeld. De implementatie van nieuwe behandelingsvormen zoals bijvoorbeeld shockwave therapie vergroot alweer onze kans op een beter resultaat”, zegt Peter Moortgat, coördinator onderzoek en opleidingen bij Oscare.

Uit het jaarverslag 2013 van Oscare blijkt verder ook dat de opbrengsten uit giften, legaten en acties gevoelig terugliepen in vergelijking met een jaar eerder. Dit terwijl het voortdurend stijgende patiëntenbestand de noodzaak van het nazorgcentrum voor brandwondenpatiënten duidelijk aantoont. Bij Oscare doet men dan ook een warme oproep naar particulieren en sponsorbedrijven om hun steentje bij te dragen.

Het jaarverslag kwam tot stand mede dankzij de samenwerking met studenten van de master Meertalige Professionele Communicatie aan de Universiteit Antwerpen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.