‘Het NMKT’, Nieuw Merksems Kamertheater wint dit jaar de cultuurprijs van Merksem

Het NMKT’, (Nieuw Merksems Kamertheater) is dit jaar de winnaar van de cultuurprijs van Merksem. Deze prijs werd vandaag, zaterdag 18 oktober, om 14 uur voor de derde maal uitgereikt.

De prijs is een initiatief van het districtsbestuur in samenwerking met de cultuurraad. Met deze prijs worden alle culturele verenigingen en initiatieven in het district positief aangemoedigd.

Eerst werden er drie initiatieven genomineerd van de zeventien voorgestelde initiatieven, namelijk
Het NMKT: Nieuw Merksems Kamertheater
Antwerp Metal Fest en Het ministerie van Genoegen.

NMKT
NMKT vzw is een collectief van acht verenigingen, samen beheren en onderhouden ze het voormalig poppentheater in de Terlindenhofstraat.
In 2010 sloot het Poppentheater zijn deuren. Omdat deze zaal uitermate geschikt is voor (kleine) voorstellingen en evenementen, startten enkele Merksemse verenigingen het initiatief op om het Poppentheater van leegstand en verkrotting te vrijwaren. NMKT vzw (Nieuw Merksems Kamer Theater) werd opgericht.
Vandaag bestaat de vzw uit acht verenigingen. Het NMKT vzw houdt het gebouw levendig en bruisend met theatervoorstellingen, tentoonstellingen, vergaderingen, concerten, stand – up comedy en activiteiten voor de buurt.
In samenwerking met een reeks partners werkt NMKT vzw er hard aan om uit te groeien tot een belangrijk cultuuranker voor Merksem, een plaats waar de traditie verder leeft, waar elke cultuurliefhebber kan experimenteren of zijn gading vindt, een plaats waar kunst en cultuur elkaar ontmoeten.

Antwerp Metal Fest
In 2011 richtten enkele jongeren uit het jongerencentrum Bouckenborgh hun eigen festival op. Twee edities van mXm Hardcore Fest vonden plaats in Bouckenborghpark. Ook in 2011 startten Bob Van Gorp en Benjamin van der Zalm met Iron Dayz. Zowel in 2011 als in 2012 was podiumcaf̩ De Rots op de Melkmarkt in Antwerpen de locatie van Iron Dayz. Bijna alle acts waren afkomstig uit de provincie Antwerpen, om zo de lokale scene Рdie vaak kampt met een gebrek aan kansen Рeen hart onder de riem te steken. Net als mXm Hardcore Fest kon Iron Dayz na de zomer van 2012 terugkijken op twee geslaagde edities. Maar door samen te werken kan je meer bereiken. Dus besloten de mensen achter mXm Hardcore Fest en Iron Dayz eind 2012 om de krachten te bundelen. Het doel: het organiseren van een groot maar betaalbaar metalfestival voor een ruim publiek, en dat in Antwerpen. Een festival dat bovendien volop lokale bands wil steunen. Een nieuw festival werd geboren: Antwerp Metal Fest.

Het Ministerie van Genoegen
Het Ministerie van Genoegen is een initiatief van Merksemse ondernemers en ondernemende mensen met een groot hart voor hun district. De vereniging wil een positieve sfeer creëren in Merksem. Dit positieve ‘bewust worden’ kan een aanzet zijn om de Bredabaan en andere wijken in Merksem te herontdekken en te herwaarderen. Door mensen een leuke beleving aan te bieden wil het Ministerie van Genoegen een negatief gevoel ombuigen en zo Merksem een ‘boost’ geven waardoor mensen opnieuw fier worden op hun district!
Het Ministerie van Genoegen wil enthousiaste bewoners ontmoeten en warm maken voor leuke initiatieven en laten zien dat wanneer mensen hun krachten bundelen, men dromen kan waarmaken!

De jury koos ervoor om de cultuurprijs dit jaar toe te kennen aan het NMKT. Deze organisatie brengt vrijwillig de verschillende verenigingen samen en vormt een platform voor amateurkunst in Merksem. Waardevol patrimonium ontkomt door hun tussenkomst aan leegstand.

Het kunstwerk dat overhandigd werd aan de winnaar, werd gemaakt door de kunstenaar Rien Kerstens, studente aan de kunstacademie van Merksem. Haar beeld wil de dynamiek van beweging en doorzettingsvermogen uitdrukken.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.