KWB GSM-inzamelactie

Heb je nog een oude GSM of lader liggen? Hou deze nog even bij en breng hem vanaf 24 november tot en met 7 december naar de inzamelbox in De Cluyse.

Met de gemeenschappelijke actie wil kwb dit jaar gedurende 2 weken zo veel mogelijk oude gsm’s en gsm-laders ophalen. Dit materiaal wordt gerecycleerd waarbij vele waardevolle grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden.

Vele van deze kostbare grondstoffen zoals indium, kobalt, gallium, goud, palladium en platina spelen een belangrijke rol in de productie van mobiele telefoons. De winning van deze grondstoffen gaat echter gepaard met onherroepelijke milieuschade en diepgaande sociale conflicten. Vooral de open mijnbouw is een aanslag op het landschap en de vele chemicaliën die voor de ontginning van deze grondstoffen gebruikt worden, zorgen voor de verontreiniging van bodem en waterlopen.

Naast de milieuschade heeft deze ontginning ook een sociale impact. Onveilige en zware werkomstandigheden hebben een invloed op de gezondheid van de arbeiders. En dit tegen een heel laag loon. Ook kinderarbeid komt hier voor. Arbeiders worden uitgebuit en de grondstofwinning is vaak in handen van gewapende rebelgroepen. Daarom worden deze mineralen ook conflictmineralen genoemd.

Door oude gsm’s (waarvoor er geen markt meer is) en laders op te halen en hier te laten verwerken, draagt kwb bij tot een duurzamere wereld waar verstandig met materialen en grondstoffen wordt omgesprongen. Naast het ophalen wil kwb ook mensen informeren en sensibiliseren door een aantal infomomenten in de verschillende provincies aan te bieden.

Gsm’s vallen onder kleine Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA) die aan een aantal wettelijke regels onderworpen zijn om in te zamelen. Dankzij de samenwerking met Recupel die in België instaat voor de inzameling en verwerking van afgedankte elektro-apparaten, worden daarvoor speciale inzamelboxen voorzien. De inzamelboxen zijn aangepast met een speciaal kwb-actielogo.

In Merksem kunt u terecht bij de inzamelbox in parochiecentrum De Cluyse, Kerhofblommestraat 1, 2170 Merksem.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.