Heraanleg Ijzerlaan start in mei

In mei gaat de heraanleg van de IJzerlaan van start. Er staan heel wat werken op stapel. Als eerste wordt het kruispunt Noorderlaan/IJzerlaan aangepakt. Deze zomer begint de aannemer met de bouw van de nieuwe fietsbrug over het Albertkanaal. Na de afbraak van de IJzerlaanbrug in de zomer van 2016 volgt de herinrichting van de IJzerlaan en de Ingenieur Menneslaan. De nieuwe IJzerlaan zorgt voor een vlotte verbinding tussen de Singel en de Noorderlaan.

3 fasen

De werken verlopen in 3 fasen en starten in mei 2015 aan het kruispunt Noorderlaan/IJzerlaan. In de zomer, vermoedelijk na de bouwvakantie, start de bouw van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug. Eens deze fietsbrug in gebruik is, ten vroegste in het najaar van 2016, wordt de IJzerlaanbrug afgebroken en start de heraanleg van de IJzerlaan. Eerst wordt de nieuwe rijweg aan de zuidzijde aangelegd, gevolgd door de aanleg van het kanaal aan de noordzijde.

Door de werken in 3 fasen uit te voeren, wordt de bereikbaarheid van de wijken en de doorgang van het verkeer maximaal behouden. Volgens de huidige planning is het project halverwege 2018 klaar.

Eerste fase – mei 2015 tot zomer 2016

De werken beginnen in mei 2015 met aanpassingen van het kruispunt van de IJzerlaan met de Noorderlaan. De oude kademuren van de sluis onder dit kruispunt worden hersteld, zodat ze gedeeltelijk kunnen worden hergebruikt voor de aanleg van het nieuwe kanaal dat door de IJzerlaan zal lopen. Tijdens de werken zal het kruispunt open blijven voor verkeer, maar enige hinder blijft mogelijk.

In de eerste fase van de werken aan het kruispunt Noorderlaan/IJzerlaan vinden de werken voornamelijk plaats buiten de rijweg. Autoverkeer kan gewoon gebruik maken van het kruispunt. Er wordt wel gewerkt op de hoek aan garage GMAN, waardoor in de ventwegen langs de IJzerlaan en de Noorderlaan en in de Steenborgerweert tijdelijk tweerichtingsverkeer mogelijk wordt gemaakt.

In de zomer van 2015 start de bouw van de fiets- en voetgangersbrug over het Albertkanaal. Tegelijk worden een aantal bouwputten gemaakt om leidingenkokers te bouwen onder het Albertkanaal en de IJzerlaan:

 • aan de zijweg van de IJzerlaan tussen de Bredastraat en Steenborgerweert
 • naast de rijweg van de Slachthuislaan aan de kant van de IJzerlaanbrug
 • aan de kant van Merksem, in de hellingen van de IJzerlaanbrug, naast de Vaartkaai en de Bredastraat.

Op het einde van deze fase – zomer 2016 – wordt de fietsbrug in gebruik genomen.

Tweede fase – najaar 2016 tot voorjaar 2017

Na de zomer van 2016 – wanneer de nieuwe fietsbrug in gebruik is – start de afbraak van de IJzerlaanbrug en de oude aanloophellingen. Autoverkeer over de brug is dan niet langer mogelijk.

Op de IJzerlaan wordt de nieuwe rijweg aangelegd aan de zuidzijde (kant even huisnummers). Het verkeer rijdt over het noordelijke deel van de IJzerlaan. Een tijdelijke weg maakt de verbinding met de Slachthuislaan.

Aan de kant van Merksem wordt een tijdelijke omleiding van de Vaartkaai aangelegd. Dit gebeurt ter hoogte van het waterzuiveringsstation, aan de doorsteek onder de huidige IJzerlaanbrug. Zo ontstaat ruimte om de versmallingen van het Albertkanaal onder de brugpijlers weg te nemen en om de Vaartkaai aan te passen aan de toekomstige verbreding van het kanaal.

Derde fase – voorjaar 2017 tot midden 2018

De laatste fase start volgens de huidige planning in het voorjaar 2017 en duurt ongeveer een jaar. De afbraak van de oude aanloophelling loopt door in deze fase. De Ingenieur Menneslaan wordt omgevormd tot tijdelijke verbindingsweg tussen de Vaartkaai en de Groenendaallaan.

Als de nieuwe rijweg aan de zuidzijde van de IJzerlaan in gebruik is, wordt het verkeer op de IJzerlaan verlegd van de noord- naar de zuidzijde. Zo kan in de noordelijke helft het nieuwe IJzerlaankanaal worden aangelegd.

Aan de zijde van Merksem worden de werken aan de kademuren tussen de IJzerlaanbrug en de bocht van Merksem verdergezet en wordt de definitieve op- en afrit naar de nieuwe fietsbrug gebouwd.

Volgens de planning is het project halverwege 2018 klaar.

Infomomenten

Wilt u meer weten over het project of heeft u een vraag over de planning in uw buurt? Kom dan naar één van de infomomenten.

 • Infomoment Merksem
  • 20 april 2015 van 17 tot 20 uur
  • Districthuis Merksem, Burgemeester Jozef Nolfplein, 2170 Merksem
 • Infomoment Antwerpen
  • 21 april 2015 van 17 tot 20 uur
  • Financiecentrum Noordster, Ellermanstraat 21, 2060 Antwerpen

Bron BAM

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.