Heraanleg Kwadeveldenplein

In 2016 wordt het Kwadeveldenplein opnieuw aangelegd. Daarom kregen de bewoners en de gebruikers van het plein in de zomer van 2014 de mogelijkheid om hun ideeën en suggesties te geven. Ondertussen hebben de ontwerpers in opdracht van het district Merksem op basis van deze input een vlekkenplan opgemaakt. Met uw hulp willen ze van dit vlekkenplan een eerste ontwerp van het nieuwe plein maken.

Resultaten bevraging zomer 2014

In totaal hebben 112 personen, kinderen, jongeren en volwassenen, de bevraging ingevuld. In grote lijnen geven we mee hoe het nieuwe Kwadeveldenplein er in de toekomst uit zal zien.

Er moet plek zijn voor iedereen, met een gevarieerd aanbod voor sport en spel. Het plein mag aantrekkelijker worden voor jongere kinderen. De speelplekken voor jonge en oudere kinderen mogen beter van elkaar gescheiden worden. Er mag zeker geen schommel en klimmogelijkheid ontbreken.

Open ruimte om te sporten en te spelen scoort hoog. Een sportveld om te voetballen is gewenst op voorwaarde dat de ballen niet buiten het sportveld kunnen vliegen. De buurtbewoners zien het liefst een volledig afgesloten sportveld.

Het plein is een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Er mag ook ruimte zijn om rustig te zitten en te praten. Comfortabele zitbanken, al dan niet overdekt en open grasvlaktes zijn daarom erg gewenst. Verder werd er ook gesuggereerd om verharde paden te voorzien om te fietsen of te steppen.

Het plein mag een groen en natuurlijk karakter krijgen, eventueel opgefleurd met bloemen die goed zijn voor de bijen. Sommige buurtbewoners vragen naar meer bomen op het plein zodat er ook schaduw is.

Inspraak vlekkenplan

Op basis van de gegevens uit de bevraging hebben de ontwerpers een vlekkenplan opgemaakt. In dit vlekkenplan wordt er vastgelegd hoe de verschillende zones op het plein worden ingedeeld. Zo is er een zone voorzien voor sportinfrastructuur, een zone voor spel voor kinderen van 6 tot 12 jaar, een zone voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Er wordt ruimte voorzien voor twee inkompleintjes en bredere paden. Verder worden er grote grasvlaktes ingericht met bomen die kunnen dienen als ontmoetingsruimte.

Hoe loopt het allemaal verder?

De contouren voor het nieuwe Kwadeveldenplein zijn nu getekend, maar ze hebben uw hulp nodig om een aantal keuzes te maken voor de verdere invulling. Daarom heeft het district nog vier vragen waar u een antwoord op kan bezorgen.

 1. Het verharde sportterrein moet dat ruimte bieden aan I specifieke sport (bv. voetbal) of mag dat multifunctioneel (bv. voetbalgoals, basketbalnetten, klimmuur… ) worden ingericht?
 2. Welke spelelementen moeten er zeker zijn voor de kleine kinderen?
 3. Welke spelelementen moeten er zeker zijn voor de grote kinderen?
 4. Wat mag er niet ontbreken in de zone voor het ontmoeten?

Geef uw suggesties door:

 • in persoon aan de medewerkers op dinsdag 16 juni 2015 van 18 tot 19 uur op het Kwadeveldenplein
 • per mail naar wijkoverleg.merksem@stad.antwerpen.be
 • op de website als reactie op de webpagina heraanleg Kwadeveldenplein.

Bron Wijkoverleg Merksem

3 comments on “Heraanleg Kwadeveldenplein

 1. De Bruyn Jacqueline

  ik denk dat het niet goed is alles samen te voegen .thans hebben de bewoners van de nr 2-4-6-en8 reeds het basket veld aan hun zijde als ze daar nog een voedbalveld bij krijgendan kan ik uit ondervinding vertellen dat het niet meer te doen is .voor de rest is het o.k.

 2. tommy

  wanneer gaan ze eigenlijk aan beginnen ze hadden er beter al aan begonnen dan voor de zomer klaar

 3. De Meeste André

  Misschien wat laat;toch dit aan de voorzijde van de nr 2-4-6-8 vooraan de graszijde word geregeld gebruikt voor leveringen,verhuis, maar ook voor veiligheidsdiensten deze rijden zich geregeld vast,verharde weg is nood zakelijk,maanden geleden heeft een ziekenwagen zich vastgereden waarbij deze moest getakeld worden door de brandweer.Heb foto’s daarvan

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.