Virgo Maria in Merksem wint de Gele Trui

Op maandag 6 juli doet het wielercircus van de Tour de France de Scheldestad aan. Sporting A wil alle Antwerpenaars bij dit gebeuren betrekken.

In dat kader werd er een speciale scholenactie rond de Tour de France in elkaar gestoken, waarmee de Antwerpse scholen hun fietsacties in de kijker konden zetten. Deze actie was open voor alle netten en zowel voor kleuter-, lagere als secundaire scholen. Bedoeling was dat de deelnemende scholen zich inschreven en daarna hun nieuwe of bestaande fietsacties registreerden. Deze acties konden kaderen in de drie volgende categorieën. Scholen mochten zich inschrijven voor meerdere thema’s:

 • met de klas gaan fietsen tijdens de lesuren (op fietstocht of op klasuitstap)
 • verplaatsingen met de fiets van thuis naar school en terug
 • veiligheid in het verkeer met betrekking tot fietse

In totaal namen elf Antwerpse scholen, waarvan 4 uit Merksem, deel:

 1. Koninklijk Atheneum in Merksem
 2. Sint-Rumoldus in Deurne
 3. Het Laerhof in Merksem
 4. Virgo Maria in Merksem
 5. Stedelijk Lyceum op Linkeroever
 6. Groenendaalcollege in Merksem
 7. Sint Jozefinstituut op Luchtbal
 8. Sancta Maria in Deurne
 9. Het Groene Eilandje in Antwerpen-Noord
 10. Sint-Vincentschool in Ekeren
 11. De Bunt in Ekeren

Elke deelnemende school wint een prijs, maar per categorie is er ook een hoofdprijs: een ingekaderd exemplaar van een klassementstrui. De hoofdprijzen gaan naar de volgende scholen:

 • Virgo Maria in Merksem: winnaar van de gele trui (de beste in het algemeen klassement, de optelsom van de klassementen van de andere categorieën)
 • Sancta Maria in Deurne: winnaar van de groene trui (klassement voor de langste afstand)
 • De Bunt in Ekeren: winnaar van de witte trui (klassement voor de jongst deelnemende groep)
 • Sint Jozefinstituut op Luchtbal: winnaar van de bollentrui (klassement voor de meest in het oog springende actie)

Vandaag kregen de vier winnende scholen hun hoofdprijs overhandigd door Marc Wauters. Deze ex-wielrenner weet wat het is om een gele trui te ontvangen. In 2001 won hij de Tourrit met aankomst op Linkeroever en kreeg hij dankzij deze overwinning de gele trui om de schouders. De dag nadien trok hij in de schaduw van de kathedraal tussen honderdduizenden enthousiaste supporters de etappe als leider op gang.

Alle deelnemende scholen krijgen verder een prijs afgestemd op de leeftijd van de leerlingen. Zo krijgen de scholen uit het kleuteronderwijs volgend schooljaar gedurende een week een aantal loopfietsen gratis ter beschikking gesteld. De scholen van het lager onderwijs krijgen een educatief verkeersaanbod. De scholen uit het secundair onderwijs krijgen volgend schooljaar gedurende een week een aantal fietsen gratis ter beschikking gesteld. Daarbovenop krijgt elke deelnemende school een aantal fluorescerende speciaal gemaakte Tour de France-rugzakhoezen met Sporting A-logo.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.