Expo: De winkel om de hoek

Voor de expo ‘De winkel om de hoek’ dook het Museum aan de stroom (MAS) in het verleden van de Antwerpse voedingswinkels. Ook de Bredabaan kreeg hun aandacht.

Iedereen kent ze; de bakker de slager, de kruidenier om de hoek. Je komt er langs, je doet er aankopen. Sommige voedingswinkels zijn nieuw, anderen kleuren sinds jaar en dag de buurt.

Van 1950 tot nu

Het MAS ging op zoek naar het Antwerpse winkelverleden van 1950 tot vandaag. Het museum kon rekenen op de inzet van dertien winkelverkenners, vrijwilligers die het gesprek aanknoopten met winkeliers van vroeger en nu. Zij gingen aan de slag op drie winkelplekken met een ander profiel: Antwerpen Noord, de dorpskernen van Berendrecht en Zandvliet en ook de Bredabaan. De Winkelverkenners namen interviews af en ontdekten tal van interessante foto’s en documenten. Private verzamelaars en heemkringen vulden aan. Sanne De Wilde maakte ten slotte een reeks van hedendaagse dubbelportretten van de deelnemende winkeliers.

Reizende expo

Dit alles wordt samengebracht in een reizende expo die neerstrijkt op elk van de drie winkelplekken. Vanaf 25 augustus is Merksem aan de beurt. In de lokettenzaal van het districtshuis kan u dan herinneringen aan vroeger opsnuiven: van de ‘triporteurs’ van bakkerij De Volkslust tot het record van de langste kaastafel. U ontdekt er ook hoe klanten hun boodschappen anders gingen doen en hoe winkeliers daar steeds probeerden op in te spelen. Zo brengt het MAS dit stukje levendig winkelverleden terug naar de stad.

Expo De winkel om de hoek
van dinsdag 25/8 tot en met zaterdag 19/9
districtshuis Merksem, Burgemeester Jozef Nolfplein 1, Merksem
tel. 03 338 72 11
gratis

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.