Nieuw fietspad langs het Albertkanaal is open

De oude spoorweg langs het Albertkanaal, tussen ‘de brug van den Azijn’ (Deurnebrug) in Merksem en de Pletterijstraat in Schoten, is omgevormd tot een tijdelijk maar comfortabel fietspad. Daarmee is één van de grootste knelpunten voor fietsers langs het Albertkanaal opgelost. Voorbij de Pletterijstraat zijn er drie andere knelpunten op het bestaande jaagpad aangepakt.

Het bestaande jaagpad naast het Albertkanaal is doorgetrokken onder ‘de brug van den Azijn’ in Merksem tot net voorbij de Pletterijstraat in Schoten. Via een oversteekplaats die beveiligd is met rijbaankussens steken de fietsers de Vaartkaai over naar het nieuwe fietspad.

Veilig nieuw fietspad

Op de oude spoorwegberm ligt nu een comfortabel dubbelrichtingsfietspad. Naast de stukken waar het nieuwe fietspad direct naast de Vaartkaai ligt, is er een afscheiding geplaatst om de fietsers te beschermen. Ter hoogte van de bedrijfsinritten van de Elia-site en de Antwerpse Metaalwerken is er extra signalisatie aangebracht en heeft het fietspad een duidelijk herkenbare rode kleur. Voorbij de Pletterijstraat kunnen de fietsers via een beveiligde oversteekplaats terug naar het bestaande jaagpad. Fietsers hebben geen voorrang aan die oversteekplaats, ook zij moeten daar vertragen.

Een aantal andere bestaande knelpunten voor fietsers op het jaagpad voorbij de Pletterijstraat zijn in één beweging mee opgelost. Fietsers kunnen nu langs en onder de bestaande laad- en losinstallaties rijden. De nieuwe paaltjes langs het jaagpad zorgen voor een duidelijke scheiding tussen de rijweg en het jaagpad.

Heraanleg rijweg rond Groot Dok Merksem

In het najaar worden er onderhoudswerken uitgevoerd aan de brug over het Groot Dok in Merksem. Hierdoor blijft de brug gedurende één maand open staan. Momenteel is de rijweg net voorbij de brug, komende van Schoten, bijzonder smal en in slechte staat. De stad en het district maken gebruik van deze tijdelijke onderbreking van de Vaartkaai om de rijweg voor en achter de brug opnieuw aan te leggen.

Toekomst Vaartkaai

“Na de verbreding van het Albertkanaal wordt de Vaartkaai volledig heraangelegd, met een volwaardige fietsostrade langs het kanaal. Verkeersveiligheid is voor ons een absolute topprioriteit”, zegt schepen Koen Kennis. “De bovenstaande maatregelen worden uitgevoerd in afwachting van die definitieve heraanleg.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.