‘De Rode Draad’ wint de Merksemse cultuurprijs 2015

‘De Rode Draad’ is dit jaar de winnaar van de cultuurprijs van Merksem. Deze prijs werd zaterdag 17 oktober om 14 uur voor de vierde maal uitgereikt in het Merksemse districtshuis. De cultuurprijs van Merksem is een initiatief van het districtsbestuur in samenwerking met de cultuurraad. Met deze prijs worden alle culturele verenigingen en initiatieven in het district positief aangemoedigd.

Eerst werden er drie initiatieven genomineerd van de vele voorgestelde initiatieven, namelijk:

  • De Rode Draad, amateurkunsten route
  • Het project Human: Klaas Rommelaere
  • Babylon taallessen

De Rode Draad is een tweejaarlijkse kunstroute door het district gespreid over meer dan 20 locaties. Meer dan 90 Merksemse amateurkunstenaars stellen hun werk tentoon in eigen atelier, woning of locatie. Het project beoogt de toeschouwer in contact te brengen met de ateliers van Merksemse amateurkunstenaars, die een grote verscheidenheid aan kunstdisciplines beoefenen. De toeschouwer belandt rechtstreeks in de biotoop van deze kunstenaars en kan daadwerkelijk zien waar deze mee bezig zijn. De Rode Draad is een initiatief van kunstenares Sera Janssens.

Voor het project Human van kunstenaar Klaas Rommelaere hebben dertig senioren uit Merksem tien maanden lang staan naaien en breien. Het resultaat is een negen meter grote reus die met de verschillende handwerkstukken in elkaar is gezet. De reus werd in oktober vorig jaar een weekend lang tentoongesteld in kasteel Bouckenborgh onder veel belangstelling.

Babylon is een positief maatschappelijk project. Anderstalige nieuwkomers worden geholpen bij hun eerste stappen in onze samenleving. Er worden Nederlandse lessen gegeven op verschillende niveaus. Daarnaast zijn er conversatiegroepen Nederlands die wekelijks plaatsvinden in Merksemdok. Alle deelnemers komen aan het woord en kunnen door te praten over dagelijkse onderwerpen hun Nederlands oefenen.

De jury koos ervoor om de cultuurprijs dit jaar toe te kennen aan ‘De Rode Draad’. Sera Janssens en haar organisatie bieden een platform voor amateurkunst in Merksem en brengt ze allen samen.

Het kunstwerk dat overhandigd wordt aan de winnaar, werd gemaakt door de kunstenares Nadja Buts. Zij maakte een afbeelding in glaskunst.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.