Extra geld voor brug Sportpaleis

Er wordt 10 miljoen euro extra vrijgemaakt om de werken aan de Gabriël Theunisbrug te doen aansluiten aan die van de Brug van den Azijn. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) geantwoord op een vraag van Vlaams Parlementslid Annick De Ridder (N-VA). De werken aan de brug naast het Sportpaleis zouden in 2017 starten. De nieuwe hogere en langere brug krijgt opnieuw 2×2 rijstroken en een vrije trambaan. Er komen fietspaden en voetpaden. De vernieuwing zorgt ervoor dat de brug enkele meters hoger wordt, van de huidige 6,82 meter naar 9,10. Het Albertkanaal wordt hier ook met 15 meter verbreed, van 48 meter naar 63 meter.

De verhoging van de bruggen past in de plannen om het Albertkanaal te verbreden en toegankelijk te maken voor meer en grotere schepen.

De Gabriël Theunisbrug is een liggerbrug in het Merksem over het Albertkanaal en over de in 2014 gesloten spoorlijn 220 (Y Noorderlaan – Merksem) die ten noorden van het kanaal lag. De brug is genoemd naar Gabriël Theunis, burgemeester van Merksem tussen 1963 en 1969. De brug bestaat uit drie overspanningen: twee zij-overspanningen van 31 m elk en een middenoverspanning over het kanaal van zo’n 61 m. De huidige brug wordt vervangen door een nieuwe brug (geen generieke brug maar een specifiek ontwerp voor deze locatie).

Vandaag bestaat de Theunisbrug eigenlijk uit twee betonnen bruggen: een oostelijk en een westelijk deel. De nieuwe Theunisbrug bestaat uit drie stalen bruggen: twee wegbruggen met telkens twee rijbanen en een afzonderlijke trambrug.

Meer informatie en een schets van de nieuwe brug is hier te vinden.
Het Masterplan van het Albertkanaal vindt u hier.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.