Basketcenter Gasthuishoeve opent dit najaar zijn deuren in Merksem


Vanaf september 2018 kan er gesport worden in het gloednieuwe Basketcenter Gasthuishoeve aan de Gasthuishoevestraat 71 in Merksem. Net naast de Gabriel Theunisbrug aan het Albertkanaal wordt een sportcomplex gerealiseerd dat onder andere 3 indoorbasketbalvelden zal omvatten met een tribune voor 400 supporters, 1 buitenveld en een 3 on 3-veld, een fitness- en kineruimte, kleedruimtes, een vergaderzaal, een videoruimte voor evaluaties, een secretariaat en een cafetaria. Naast het basketcenter komt een parkeerterrein voor 630 auto’s, dat ook kan worden ingezet bij evenementen in het nabijgelegen Sportpaleis en de Lotto Arena.

Antwerpen sportstad
De stad Antwerpen – in 2013 Europese Sporthoofdstad en Olympische stad – zet alles in het werk om alle Antwerpenaren aan het sporten en bewegen te krijgen om zo de mentale en fysieke gezondheid, de individuele ontplooiing en de samenhorigheid van zijn bewoners te bevorderen. Om dat mogelijk te maken levert de stad inspanningen op verschillende domeinen. Met de realisatie van het Basketcenter Gasthuishoeve creëert de stad extra zaalcapaciteit om aan de toenemende vraag van de Antwerpse sportievelingen te voldoen.

“Door sportinfrastructuur te bouwen, te onderhouden en te beheren maakt de stad het voor iedereen mogelijk om te sporten in een comfortabele omgeving”, legt burgemeester Bart De Wever uit. “Sporten en bewegen kan momenteel in een uitgebreid aanbod van stedelijke sportinfrastructuur: acht zwembaden, twee openluchtzwembaden, een twintigtal sporthallen en een vijftiental openluchtsportcentra. Om de nood aan extra sportruimte te verkleinen, werken we graag samen met privépartners.”

Extra sportruimte
Uit een demografische omgevingsanalyse van de stad Antwerpen kwam naar voren dat het aantal jongeren onder de 10 jaar tussen 2002 en 2012 met 26% is toegenomen. Ook het aantal twintigers stijgt relatief sterk in de stad. “We willen al deze jongeren de kans bieden om actief te sporten en lid te worden van een sportclub”, zegt schepen van Sport Ludo Van Campenhout. “Door de groeiende interesse voor sport en de verjonging van onze bevolking kampt Antwerpen met een gebrek aan zaalcapaciteit. Wanneer de Antwerp Giants twee jaar geleden het plan kwamen voorleggen om de clubactiviteiten te centraliseren in een nieuwe zaal, waren we dat idee meteen genegen.”

Prioritair gebruik door Antwerp Giants
Nadat de Antwerpse basketclub zijn plan had voorgelegd aan de stad, lanceerde die een oproep naar kandidaten die de nieuwe sporthal wilden realiseren. De nv Antwerps Sportpaleis schreef in en werd als beste kandidaat geselecteerd. De nv sloot vervolgens een samenwerkingsovereenkomst op lange termijn af met de Antwerp Giants vzw, die de prioritaire gebruiker worden. Antwerp Giants is een van de grootste sportclubs in de Scheldestad. De 25 ploegen trainen en spelen momenteel in 9 verschillende zalen. In totaal gebruikt de basketvereniging meer dan 5.070 terreinuren aan capaciteit in het Antwerpse.

“Momenteel moet onze club nieuwe spelers weigeren door een gebrek aan beschikbare trainingslocaties. Dat remt onze natuurlijke groei af. Om onze 25 ploegen te laten trainen, sportkampen te organiseren in de zomermaanden, onze topsportwerking op het seizoen voor te bereiden en onze jeugdploegen hun thuiswedstrijden te kunnen laten spelen, drong een oplossing zich op”, verduidelijkt Roger Roels, voorzitter van Antwerp Giants vzw.

“De verhuizing van Antwerp Giants naar een nieuw basketcentrum biedt alleen maar voordelen. Niet alleen voor de basketclub zelf, maar ook voor de andere sporttakken, want de verhuizing levert een equivalent aantal beschikbare uren op in alle andere sporthallen waar de Giants nu spelen”, verduidelijkt schepen Van Campenhout.

Belangrijk basketcentrum
Antwerp Giants heeft een wijdverbreide faam en krijgt erkenning als club met een van de beste opleidingen in Vlaanderen. In de nieuwe sporthal zal de club de opleiding en begeleiding van toptalenten verder en beter kunnen verzekeren. “Het centraliseren van alle opleidingen en de omkaderende begeleiding op één locatie voedt onze ambitie om van deze sporthal zonder meer het belangrijkste basketcentrum van Vlaanderen te maken wat opleiding van toptalent betreft”, zegt Roel Moors, coach van eersteklasser Telenet Giants Antwerp.

De zaal zal echter niet uitsluitend voor Antwerp Giants ter beschikking staan, maar ook voor andere sportieve activiteiten worden ingezet. In de zomerperiode zal de infrastructuur bijvoorbeeld worden aangewend voor de organisatie van basketkampen. Daarnaast zullen de nationale ploeg Belgian Lions en de nationale jongerenploegen er hun trainingen houden en mogelijks ook (oefen)wedstrijden spelen.

Parkeerterrein
“De realisatie van het basketcenter kon worden gekoppeld aan een vergunning voor de aanleg van een parkeerterrein voor 630 auto’s. Veel ruimer dus dan nodig voor de sportzaal zelf, maar eveneens makkelijk te benutten door bezoekers van het Sportpaleis en de Lotto Arena vlakbij”, licht Jan Van Esbroeck, CEO van de nv Antwerps Sportpaleis, toe.

Buffer tussen industrie en woongebied
De nieuwe sporthal is strategisch ingeplant. Zij zal een zachte, groene en architecturaal mooie buffer vormen tussen de harde industriële site aan het Albertkanaal en het Merksemse woongebied. Voor de realisatie van het nieuwe basketcentrum doet de nv Antwerps Sportpaleis een beroep op abv+architecten, dat een efficiënt en duurzaam gebouw heeft uitgetekend.

De bouwwerkzaamheden werden toegewezen aan de combinatie Cordeel-Aertssen en werden, na wat voorbereidende werken, begin april 2018 aangevat. Voorrang wordt gegeven aan de realisatie van de sportieve infrastructuur, zodat begin september het sportseizoen in de nieuwe zaal kan worden gestart. Niet veel later zullen ook de andere delen van het gebouw, zoals kantoren en cafetaria, de publiekszone en buitenaanleg worden opgeleverd.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.