N-VA, sp.a en CD&V sluiten coalitieakkoord in Merksem

In het Antwerpse district Merksem is de coalitie voor de komende legislatuur gevormd. N-VA zal het district de volgende zes jaar samen met sp.a en CD&V besturen. De drie partijen zijn goed voor 16 van de 25 zetels in de districtsraad. Er werd constructief onderhandeld over het ontwerp van het nieuwe bestuursakkoord. De samenwerking tussen de besturende partijen werd dan ook in een goede verstandhouding afgetrapt.

Het nieuwe bestuursakkoord moet van Merksem de komende zes jaar een nog aantrekkelijker en veiliger district maken. Een belangrijk thema daarbij is de leefkwaliteit van de Merksemnaar. Zo wil het bestuur de verkeersveiligheid van de Merksemnaar verbeteren via ingrepen in het openbaar domein, zoals conflictvrije kruispunten, de verbinding van groene zones voor vlot wandel- en fietsverkeer en de heraanleg van een aantal straten, waaronder de Catershoflaan, Trammezandlei, Doelhofstraat en de Akkerbouwstraat. Voor Merksem Dok zal een Masterplan opgemaakt worden, waarin ook aandacht zal zijn voor het vermijden van zwaar verkeer en sluipverkeer uit woonstraten. Om Merksem maximaal bereikbaar te maken met het openbaar vervoer, wil het bestuur een structureel overleg met De Lijn en de stad, en steunt het de opstart van een Antwerps vervoersbedrijf.

In verband met de toekomstige overkapping van de Ring pleit de nieuwe coalitie bij de bevoegde overheden om bijzondere aandacht te schenken aan het verminderen van de geluidsoverlast en luchtvervuiling in het district. Zo ziet het toekomstige bestuur de Ring graag verbreed weg van de Merksemse woonwijken, wil het een natuurlijke landschapsbuffer voor de wijken in de directe omgeving van de Ring en is het voorstander van een getunnelde, ondergrondse aanleg van de A102 en de tweede spoorwegontsluiting, zodat bovengronds ruimte ontstaat voor groen en zachte recreatiedoeleinden. Tal van initiatieven zullen genomen worden om Merksem verder te vergroenen.

Merksem wordt op veel plekken geteisterd door sluikstort en daarom vraagt de nieuwe coalitie aan het stadsbestuur om daar tegenin te gaan met sterkere maatregelen ter preventie, sensibilisering en sanctionering. Ook de plaatsing en uitbreiding van een cameranetwerk in het district zal bijdragen aan de strijd tegen overlast en criminaliteit.

Het district investeerde de afgelopen legislatuur fors in sportinfrastructuur en wil die de komende zes jaar vooral goed onderhouden en de Merksemnaren er maximaal gebruik van laten maken. Voor de Merksemse jongeren gaat het bestuur op zoek naar een geschikte locatie voor urban sports. Van de jaarlijkse wielerwedstrijd Schaal Sels wil het terug een echt Merksems evenement maken, met start en aankomst op Merksems grondgebied. Maar ook evenementen met een bovenlokale uitstraling, zoals de Havenpijl en het Internationaal Atletiekgala krijgen steun.

Merksem heeft een rijk verenigingsleven en cultureel aanbod en dat juicht het bestuur alleen maar toe. Via een hechte samenwerking tussen de culturele partners in het district, wil het de lokale faciliteiten zoals het Cultuurcentrum en Ontmoetingscentrum Merksemdok maximaal ter beschikking

stellen voor gemeenschapsvormende projecten. Lokale organisaties worden bovendien in hun werking ondersteund via allerhande subsidies.

Het bestuur wil de Bredabaan opnieuw aantrekkelijker maken door het winkelkerngebied in te korten en samen met eigenaars en andere betrokken partijen na te denken over de mogelijke herbestemming van een aantal niet-rendabele panden. Tegelijkertijd stimuleert het district de opstart van een actieve middenstandsvereniging die initiatieven onderneemt om de Merksemse winkelstraten interessanter te maken voor de klant.

Tot slot gooit het district de communicatie naar haar burgers over een andere boeg en kiest het – naast digitale communicatie via website en social media – voor een periodieke infobrochure die driemaandelijks bij elk Merksems gezin in de bus zal vallen. Op die manier tracht het district alle Merksemnaren te informeren over wat er reilt en zeilt in Merksem, en hen maximaal toe te leiden naar het bruisende sport-, cultuur-, jeugd- en seniorenaanbod.

De coalitiepartijen kwamen tot een akkoord over de verdeling van de bevoegdheden.

  • Luc Bungeneers (N-VA) blijft aan als districtsvoorzitter en neemt de begroting, burgerlijke stand, communicatie, veiligheid en dierenwelzijn voor zijn rekening.
  • Gilbert Verstraelen (sp.a) eerste districtsschepen bevoegdheden: cultuur, feestelijkheden, protocol, groen, milieu en buurtinitiatieven
  • Wendy Simons (N-VA) tweede districtsschepen bevoegdheden: mobiliteit, publiek domein en ruimtelijke ordening
  • Sonja De Meyer (CD&V) derde districtsschepen bevoegdheden: jeugd, middenstand, markten en foren, lokale economie en sociale zaken
  • Patrick Van den Bempt (N-VA) vierde districtsschepen bevoegdheden: sport, senioren en wijkoverleg

De nieuwe districtsraad van Merksem wordt geïnstalleerd op dinsdag 8 januari om 20 uur in de raadzaal van het districtshuis op het Burgemeester Jozef Nolfplein 1. Tijdens de vergadering worden de collegeleden officieel aangesteld.

1 comment on “N-VA, sp.a en CD&V sluiten coalitieakkoord in Merksem

  1. Vermeyen Magda

    Gelieve dan ook de verkeerslichten op de Bredabaan n te passen, zodat de voetgangers deze baan veilig kunnen oversteken, metgeoen licht. Nu geraakt d voetganger juist tot aan de tramsporen. Automobielen, welke vanuit d niieuwdreef de Bredabaan wensen f te draaien, kijke niet naar d voetgangers, steken de middenvinger omhoog en roepen, dat wij door het rode licht stappen. Moeten we dan op de tramsporen blijven staan? Graag oog en oor voor d veiligheid van de voetganger.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.