Heraanleg Gaston Berghmansdreef gaat van start

De Gaston Berghmansdreef, tussen de Bredabaan en kasteel Bouckenborgh in het Bouckenborghpark, wordt vanaf dit najaar volledig vernieuwd. De werken starten op 4 november en duren tot het voorjaar van 2022.

Aangename inkomzone

De dreef is de belangrijkste toegang naar het park en verdient dan ook een mooie, groene inkom, in harmonie met het historische beeld en zicht op het kasteel. De inkomzone krijgt een plein in natuursteen met nieuwe verlichting, zitbanken en vuilnisbakken. Er wordt nieuwe riolering aangelegd, wat goed is voor de waterhuishouding in het park.

Bomendreef van lindebomen

Oorspronkelijk stonden er aan beide zijden van de dreef paardenkastanjes en acacia’s. Een groot deel van de bomen is ziek, waardoor er jaarlijks meerdere bomen afsterven en moeten worden gerooid. Bij harde wind breken er grote takken af of waaien bomen om. De oude bomendreef is op sommige plaatsen zelfs volledig verdwenen.

Daarom werd er samen met Agentschap Onroerend Erfgoed en stad Antwerpen gekozen om een volledig nieuwe bomendreef aan te planten. Aan beide zijden van het pad komen er twee nieuwe rijen grote lindebomen. Die groeien uit tot grootse loofbomen maar door hun luchtiger bladerdak zorgen ze voor meer licht in de dreef. Ze zijn ook minder onderhevig aan ziektes. In de toekomst zullen er meer bomen in de dreef staan dan nu het geval is.

Sommige boomstammen van de huidige bomen kunnen nog verzaagd worden tot banken. De gevelde bomen krijgen zo een tweede leven in verschillende groenzones in Merksem.

Toegangspad met rustbanken

Het nieuwe toegangspad van 4 meter breed krijgt centraal een strook van gezaagde kasseien voor het comfort van fietsers en voetgangers, en aan weerszijden een strook gewone kasseien. Over de volledige lengte van de dreef wordt nieuw gras gezaaid. Stroken van extensief maaibeheer met bloemenmengsels of bloembollen zullen zorgen voor biodiversiteit en zijn goed voor bijen en vlinders. De zitbanken vormen aangename rustpunten in de dreef. Een pad in porfier leidt naar de inkom van de nabijgelegen school en het scoutslokaal. Het bestaande pad naast de voetbalvelden wordt verlengd tot aan het hoofdpad zodat er een comfortabele verbinding is met de parking.

Timing

Op 4 november starten er voorbereidende nutswerken en op 8 november begint de aannemer met het rooien van de bomen en de vernieuwing van de nutsleidingen. Na de kerstvakantie gaat dan de definitieve aanleg van de verschillende paden van start, met aansluitend de aanplant van de nieuwe bomen.

In een latere fase wordt bovendien het historische hekwerk aan Bredabaan, dat al een aantal jaren verdwenen is, gerestaureerd en teruggeplaatst.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.