District

De grootschalige fusie van Belgische gemeenten vond plaats op 1 januari 1977. Op die dag werd het aantal Belgische gemeenten, door de samenvoeging van vroeger autonome gemeenten, gereduceerd van 2.359 tot 596.

Wegens het specifieke karakter van de Antwerpse gemeentelijke herindeling trad de fusiewet van 30 december 1975 hier pas in voege op 1 januari 1983. De voormalige gemeenten werden districten genoemd, en kregen een officieuze, adviserende functie binnen het stadsbestuur. Door de fusie van de stad Antwerpen met de randgemeenten Berchem, Borgerhout, Deurne, Hoboken, Ekeren, Merksem, Bezali en Wilrijk werd het aantal Belgische gemeenten nog eens gereduceerd tot 589.

Sinds 1 januari 2001 bestaat er in de stad Antwerpen een systeem van binnengemeentelijke decentralisatie. Dit systeem werd door het stadsbestuur ingevoerd om de politiek opnieuw dichter bij de burger te brengen. De stad was sinds de fusie van 1983 te groot geworden om nog te weten wat de prioritaire problemen van de burger waren en voor de burger stond het stadhuis even ver van zijn bed als het parlement in Brussel. De negen districten van de stad kregen elk een rechtstreeks verkozen districtsraad met een voorzitter en een uitvoerend college. Deze districtspolitici kregen een – weliswaar zeer beperkt – eigen budget en eigen bevoegdheden. De verwachting was dat dit nieuwe bestuursniveau nauwer in relatie zou staan met het district en zijn inwoners.

Sinds de verkiezingen van 2006 staat er in het Antwerpse bestuursakkoord dat de districten jaarlijks een verhoging van 2% van hun budget krijgen.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.