Hofke van Roosendael

Terlindenhofstraat 265

De geschiedenis van het huidige Hofke van Roosendael gaat terug tot de vijftiende eeuw. Het goed heette toen “De Kyckuyt” en werd omschreven als een “stede met huis”. Het lag naast een stuk land dat “De Helle” werd genoemd. Katelyne Gielis erfde het geheel in 1497 of 1502 van haar vader en had het zeker tot 1530 in haar bezit. Anna Rogiers was de volgende eigenares. Zij verkocht het goed in 1546 aan Willem Van Paesschen die het in 1552 op zijn beurt van de hand deed, waardoor Franchois de Doncker de eigenaar werd.

Op dat moment werd het geheel omschreven als: “een stede met huis, hof en land, speelhuis, bakhuis, schuur en paardenstal, overbuere geheten, met daaraan een boomgaard en visgracht, groot 1 ½ bunder, gelegen aan ’t Crooneinde”. Het domein bleef ongeveer een eeuw in deze familie.

In de tweede helft van de zestiende eeuw werden zowel “De Kyckuyt” als “De Helle” volledig verwoest. Uit de schepenprotocollen van 1631 blijkt dat Jan Doncker met zijn familie domicilie heeft genomen op zijn huis en hof in Merksem, dus moet het in het begin van de zeventiende eeuw heropgebouwd zijn. In de verkoopakte van 1649 werd het goed beschreven als: “een huis van plaisantie met poorthuis, valbrug, hof, boomgaard, rondom in zijn grachten gelegen, met dreven en plantagie aan wederzijde van deze dreven” en daarnaast “een stuk land, nu boomgaard, gelegen achter de vorige, eveneens in zijn grachten en kanten, alles samen tegen de Lindestraat”. De nieuwe eigenaar is Dionisius van der Neesen.

In 1691 kwam “De Kyckuyt” in het bezit van Theodoor van Roosendael, Antwerps grootaalmoezenier. Aan hem danken we de huidige benaming “Hofke van Roosendael”.

Het kasteel bleef door erfenis in het bezit van deze familie tot op het einde van de achttiende eeuw. In de volgende periode veranderde het goed meermaals van eigenaar tot het in 1924 aangekocht werd door de gemeente Merksem.

Het huidige “Hofke van Roosendael” is het enige overblijfsel van het kasteel en is eigenlijk het poorthuis. Het was eertijds ingericht om twee gezinnen te huisvesten. De kasteleins en de koetsiers woonden er. Het hoofdgebouw, het eigenlijke kasteel, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd door een V-bom en werd afgebroken.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.