Parkeren in Merksem vanaf 1 april 2019

Het vorige bericht over de vernieuwde parkeersituatie vanaf 1 april 2019 zorgde voor enige verwarring. In dit artikel zetten we alles even op een rijtje in de hoop de nodige duidelijkheid te scheppen.

Er zijn in Merksem 3 verschillende parkeersituaties:

  • Vrij parkeren: het grootste deel van Merksem, gratis parkeren zonder parkeerschijf.
  • Blauwe zone: daar waar een parkeerschijf moet gelegd worden, tenzij je een geldige bewonersvergunning hebt.
  • Betalend parkeren: daar waar je moet betalen, tenzij je een geldige bewonersvergunning hebt.

Voor het betalend parkeren blijft de zone in Merksem ongewijzigd met de huidige situatie.

Parkeertariefzones Merksem

Er zijn 3 gekleurde zones:

  • Geel=Winkelstraat=Bredabaan (van Minister Delbekelaan tot Molenlei) + Parking aan districtshuis. Hier is bewonersparkeren  niet mogelijk tijdens de winkeluren, en er is enkel een tarief voor kortparkeren. Uitzondering: het Victor Roosensplein ligt eigenlijk mee in de gele zone, maar bewoners kunnen er wel parkeren met een bewonerskaart
  • De oranje zone = De straten rondom de Bredabaan, hier kan je zowel kort als langer betalend parkeren. Buurtbewoners hebben recht op een bewonerskaart.
  • De Blauwe zone = De regio die aanleunt aan het Sportpaleis. Hier is enkele jaren geleden het parkeren met een parkeerschijf in voegen getreden om zo bezoekers van het sportpaleis te ontmoedigen om in deze zone te parkeren. Buurtbewoners hebben recht op een bewonerskaart. Dit is dus geen betalende zone. Deze zone wordt iets groter (uitbreiding tot aan Ring).

Aan de zones met betalend parkeren (winkelstraat of zijstraten) en de blauwe zone wordt niet veel gewijzigd. Het gaat om dezelfde zones als op dit moment.

Wat wel aangepast wordt: de regio waarin je met je bewonerskaart kunt parkeren

Momenteel is er in Merksem slechts 1 zone, nl. de zone 11-Bredabaan. D.w.z. dat iedereen die in deze zone woont een bewonerskaart kan aanvragen en met die kaart eender waar in die zone gratis kan parkeren (uitzondering Bredabaan tijdens de winkeluren).

Bewonersparkeren tot maart 2019

Vanaf april 2019 : 3 zones met bewonerskaart

Zone bewoners met recht op een bewonersparkeervergunning na 1 april 2019


Vanaf 1 april wordt de zone met bewonerskaart in 3 gesplitst. D.w.z. dat iemand met een kaart voor de zone waarin hij of zij woont, enkel nog maar in die zone gratis kan parkeren. Iemand die dus bijvoorbeeld op het Kroonplein woont (Zone Bredabaan Noord), kan tot en met maart nog gratis parkeren in de buurt van het Dokske (Zone Bredabaan Zuid), maar vanaf 1 april moet die persoon daar ook een blauwe parkeerschijf leggen.

Merk op dat een parkeerzone (oude en nieuwe situatie) altijd net iets uitgebreider is dan de zone met betalend parkeren of met parkeerschijf. Er  wordt nog een bufferzone ingebouwd. Dit omdat het natuurlijk logisch is dat als evengoed gratis om je hoek moet kunnen parkeren. Zo is er op dit moment geen betalend parkeren in de Speelpleinstraat, maar valt de Speelpleinstraat wel in de zone Bredabaan Noord en hebben de bewoners recht op een bewonersvergunning aangezien de aangrenzende Terlindenhofstraat wel betalend is.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.