Fort van Merksem

Fortsteenweg 120

Het fort van Merksem is een onderdeel van de fortengordel rond Antwerpen en werd gebouwd in de periode 1871-1882. Het was een klein militair bolwerk voor de verdediging van de stad Antwerpen. Het fort van Merksem heeft een trapeziumvormige opbouw omringd door een 40-50 m brede gracht. Het oppervlak bedroeg ca. 36 hectare. Het type is fort met reduit met natte gracht. Het fort is gebouwd uit baksteen en is in de periode 1911-1912 versterkt met ongewapend beton.

Op 9 oktober 1914 werd het door de Belgische verdediging gedeeltijk opgeblazen toen de Duitsers Antwerpen binnenvielen. Tussen de twee wereldoorlogen heeft het fort dienstgedaan als opslagplaats. Na WO II is het een Legerdepot voor motorbrandstoffen en later een kazerne van de Belgische Zeemacht. Het bleef een militair gebied tot 1972.

In 1977 werd het eigendom van Merksem en werd het omgevomd tot een sport-en recreatiedomein waar vele sport- en socio-culturele verenigingen hun stek hebben.

U kan hier terecht voor een voetbalterrein, recreatief basket, finse piste en volleybal. Daarnaast is er ook nog een grote en een kleine polyvalente zaal. Voor reservaties, manifestaties en evenementen: 03 288 34 80 of sholnoord.administratie@stad.antwerpen.be.

Het recreatiedomein opent en sluit in principe respectievelijk met zonsopgang en zonsondergang. De polyvalente zalen zijn in de week en op zondag beschikbaar tot 23 uur, op vrijdag en zaterdag tot 2 uur. Deze uren kunnen variëren afhankelijk van competities en van het seizoen.

Aangezien het Fort van Merksem een recreatief domein is, zijn de sportvelden gratis toegankelijk. Wenst u een wedstrijd op de sportvelden te organiseren, dan zijn er wel kosten aan verbonden.