Openbaar Vervoer

De trein

Ooit was er een treinstation in Merksem. Voor 1927 maakte het noorden van de wijk Luchtbal nog deel uit van de gemeente Ekeren en het zuiden van de gemeente Merksem. “Station Merksem” was de oorspronkelijke naam van het station Luchtbal voor er in 1878 een goederenstation dichter bij het centrum van Merksem gebouwd werd. Resten van dit goederenstation waren tot 2008 nog terugvinden juist ten zuiden van het nieuwe station Antwerpen-Luchtbal in Antwerpen langs spoorlijn 12.
In het goederenstation Merksem werd onder andere de goederentram (voor 1919 kaapspoor en daarna meterspoor) uit Zandvliet en Lillo overgeladen op treinwagons (normaalspoor).

De tram

Tram 3
De Antwerpse premetro-tramlijn 3 verbindt Merksem (Keizershoek) met Zwijndrecht (P&R Melsele Kruispunt). Tramlijn 3 is één van de oudste tramlijnen van Antwerpen. Op 9 oktober 1902 wordt de elektrische lijn tussen de Groenplaats (Westkant) en de Zuiderplaats ingesteld. In 1903 wordt de lijn vanaf de Groenplaats naar de Middenstatie (Centraal Station) doorgetrokken en krijgt het nummer 3. In 1904 wordt de lijn via de Carnotstraat, de Kerkstraat en Pothoekstraat naar de Schijnpoort doorgetrokken. Een verlenging naar Merksem (Oude Bareel) over de Bredabaan wordt eind 1906 in gebruik genomen. Het koersbord is dan veranderd naar geel/wit.
Het huidige traject van tram 3 is bijna 15 kmm lang. Tram 3 is één van de drukste lijnen van Vlaanderen, in 2004 stond de tramlijn op de eerste plaats in de statistieken met meer dan 20 miljoen reizigers.

Tram 2
Sinds 1 september 2012 rijdt tram 2 van Hoboken naar Merksem. Vroeger verbond tram 2 Hoboken met Linkeroever.

Tram 6
Tram 6 verbindt sinds zaterdag 27 oktober 2007 de noordelijke wijk Luchtbal via het Centraal Station met het Kiel. Tram 6 is de twaalfde lijn van het Antwerpse tramnet. De tram vertrekt van de keerlus op de parking van bioscoopcomplex Metropolis en rijdt via Merksem (Groenendaallaan, Minister Delbekelaan, … ).
Tram 6 wordt de “evenementenlijn” genoemd: hij doet onder meer bioscoop Metropolis, het Sportpaleis, het Centraal Station, de Antwerpse Zoo, de Koningin Elisabethzaal, deSingel en Antwerp Expo aan.

De bus

Buslijnen met regelmatige bediening
33 Hoboken Moretusburg – Deurne – Ekeren
601 Antwerpen – Sint-Job-in-’t-Goor via Schoten ring
602 Antwerpen – Hoogstraten – Meer via Brecht Station en Schoten ring
610 Antwerpen – Schoten – Oelegem
620 Antwerpen – Hoogstraten – Meer via Schoten centrum
640 Antwerpen – Brasschaat – Wuustwezel – Loenhout – Brecht
650 Kapellen – Merksem – Antwerpen Luchtbal

Buslijnen met beperkte bediening
600 Antwerpen – Hoogstraten – Meer via Schoten ring
605 Antwerpen – Hoogstraten – Meer Sneldienst
621 Antwerpen – Sint-Job-in-’t-Goor via Schoten centrum
629 Antwerpen – Brecht – Oostmalle via Schoten centrum
642 Antwerpen – Maria-ter-Heide via Brasschaat Miksebaan
648 Merksem – Brasschaat – Wuustwezel – Loenhout
658 Putte – Kapellen – Merksem
659 Ekeren Donk – Kapellen – Wuustwezel – Hoogstraten scholen
670 Essen – Kapellen (- Merksem)
778 Merksem scholen – Hoevenen – Zandvliet via Bredabaan
779 Merksem scholen – Hoevenen – Zandvliet

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.